skip to Main Content

Visum aanvragen voor China

Als je langer dan 72 uur in China wilt blijven ben je verplicht tot het aanvragen van een visum. Bij de aanvraag kan je aangegeven voor welk soort visum je komt. Er zijn namelijk meerdere in omloop. Zo voor de toerist, student en zakelijk. Verblijf je korter dan 72 uur in China? Dan heb je recht op een “free-transit” periode.

Aanvraagprocedure

In het verleden was het mogelijk om een visum voor China aan te vragen bij de Chinese ambassade in Den Haag. Nu wordt een visum aanvraag voor China echter geregeld door het China Visa Service Application Center (CVSAC). De volgende documenten zijn nodig bij aanvraag van een toeristenvisum:

  • Een Nederlands paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is na de datum waarop het visum wordt aangevraagd
  • Een volledig ingevuld visumformulier voor China inclusief een geldige en recente pasfoto
  • Je vliegticket of een geprinte versie van het digitale ticket
  • De hotelreservering(en) die zijn gemaakt voor de reis (wordt niet altijd om gevraagd.)

Indien alle bovenstaande documenten in orde zijn, kun je een visum voor China aanvragen. Er zijn twee manieren om aan een visum te komen. Je kunt een afspraak maken bij het CVSAC in Den Haag of het visum per post ontvangen. Een afspraak met het CVASC is te maken op de website van het CVASC zelf. Het verzenden van je visum per post brengt wel extra kosten met zich mee en het ontvangst laat enkele werkdagen op zich wachten.

Bij het kiezen van optie een moet je er wel rekening mee houden dat je tweemaal naar het CVASC in Den Haag moet reizen. De eerste keer voor de aanvraag zelf, waarbij ook je paspoort wordt ingenomen. Daarnaast de tweede keer voor het ophalen van het visum. Tussen de twee genoemde momenten zit ongeveer 5 werkdagen. Bij het ophalen dien je het visum direct te betalen.

De kosten van een visum voor China zijn afhankelijk van wat je hebt aangegeven op het visumformulier. Als op het formulier single-entry staat mag je tot 90 dagen in China verblijven en kost het visum €72.

Houd er rekening mee dat je het visum niet eerder dan 3 maanden voor je reis aanvraagt. De geldigheid van het visum gaat namelijk in op de datum dat het is ontvangen.

Visumbureau

Indien je het liever uitbesteedt of gewoon weg geen tijd hebt is het mogelijk om contact op te zoeken met een visumbureau zoals visumcentrale van ANWB. Stel de benodigde gegevens en documenten ter beschikking en zij zullen de aanvraag regelen. Naast de standaard kosten voor de aanvraag wordt er veelal een vergoeding voor de aanvraag gevraagd. Deze kan oplopen tot een bedrag van rond de 30,-.

Ambassade in China

Mocht je tijdens je verblijf in China ergens vragen over hebben, dan kun je altijd de Nederlandse ambassade in Beijing bereiken. Ook zijn er Nederlandse consulaten te vinden in Shanghai, Hong Kong, Guangzhou en Chongqing.

Nederlanders die direct consulaire bijstand behoeven, kunnen altijd een medewerker van de ambassade of een consulaat bereiken op het noodnummer.

Nederlandse Ambassade in Beijing
Adres: 4 Liangmahe South Rd. Chaoyang District, Peking
Telefoon: +86 10 8532 0200
Noodnummer: +86 139 0112 4185
E-mail: pek@minbuza.nl
Consulaire afdeling: china-ca@minbuza.nl

Back To Top