skip to Main Content

Vervoer in China

China is een zeer groot land met een hoog inwonersaantal. Belangrijk is dan dat men zich goed kan transporteren. China heeft veel geïnvesteerd in onder andere het openbaar vervoer zodat men snel en gemakkelijk op de plaats van bestemming kan komen. Dankzij goede coördinatie en planning verloopt dit gigantische netwerk over het algemeen zeer soepel, en is het voor de reiziger snel te begrijpen.

Reizen door China

Reizen per trein

Een zeer populaire manier van reizen is per trein. China staat bekend om zijn moderne hogesnelheidstreinen waarmee je in een rap tempo op de plaats van bestemming bent. Deze treinen zijn in staat om snelheden van meer dan 300km/u te bereiken. Naast dat je snel op je bestemming bent heeft het als voordeel dat je van het landschap kan genieten.

Druk is het wel, er zijn inmiddels meer dan een miljard chinezen en een groot deel gebruikt ook de trein. Daarom kan het soms verstandig zijn om van te voren je tickets online te kopen, op deze manier verzeker je jezelf van een plaats. Via onze pagina kan je al enkele reizen boeken voor je vakantie. Neem als je eenmaal kaartjes hebt ook altijd je paspoort mee om jezelf te identificeren.

Zorg daarnaast dat je op tijd bent, want de treinen vertrekken over het algemeen stipt op tijd. Houd daarom rekening met eventuele drukte op het station en het perron en let goed op je treinnummer dat op je kaartje staat aangegeven. Bij vooraf bestelde kaarten reserveer je een plaats in een specifieke coupe, dit staat vaak vermeld op je ticket, kijk van te voren en probeer bij de juiste coupe in te stappen. Dit scheelt een hoop gesjouw met je bagage door de drukke trein!

Reizen met de taxi
In de grote steden kun je gemakkelijk een taxi nemen. Deze zijn doorgaans vrij goedkoop, voor enkele euro’s kom je al een eind. Het enige nadeel hieraan is dat het steeds drukker wordt in het verkeer. Zeker in steden als Beijing kom je daardoor gemakkelijk vast te zitten en duurt de reis wat langer. Neem voor de zekerheid het adres van je hotel of hostel mee, zodat de chauffeur je zeker naar de goede plek kan brengen. Vergeet niet om het adres in het Chinees te noteren, de meeste taxichauffeurs kunnen alleen Chinees lezen.  Taxi’s zijn zeker handig wanneer je laat of juist vroeg aankomt op het vliegveld. In Beijing kan je voor een iets meer dan 20 euro al naar het centrum worden gebracht.

Shoestring - China

Reizen met de metro

Als je goedkoop in verschillende steden wilt reizen dan kunnen we je zeker de metro aanraden. Een kaartje bedraagt minder dan een euro, en je bent daarnaast snel op de plaats van bestemming. Houd hier echter ook rekening met drukte.

Op Youtube zijn een aantal filmpjes te vinden van mensen die vastzitten tussen de metrodeurtjes of tassen die meegesleurd worden, Let Hier Op! Wanneer het signaal klinkt sluiten de deuren en gaan deze niet meer open.

Reizen met de fiets
In grote steden is het druk op de weg en in het OV.  Een andere manier om je te verplaatsen is de fiets. Niet iedere stad is hier geschikt voor en op het platteland zijn ze vaak niet bekend met de fiets. In Beijing kun je voor een paar euro mooie fiets huren bij een van de vele stands en terug brengen bij een andere. Huur je hem voor een langere periode, dan krijg meestal ook nog korting. Naast het voordeel dat het goedkoop is en je minder last hebt van de drukte is dat je tevens veel kan zien, en je kan stoppen op nagenoeg alle plaatsen waar je langs komt. Houdt wel rekening met de rijstijl in de stad waar je gaat fietsen.

Fietsen in Beijing

Reizen met het vliegtuig

Luchtvaartmaatschappijen

De luchtvaartmaatschappijen waar je waarschijnlijk het meeste mee in aanraking komt zijn Air China, China Southern en China Eastern. Deze drie grote luchtvaartmaatschappijen vliegen naar de meest steden in China. Vliegtickets kunnen worden aangeschaft op de webpagina van desbetreffende maatschappijen. Deze tickets dalen in prijs naarmate de vertrek datum dichterbij komt. Dus indien je een krap budget hebt kan je proberen last minute te boeken, alleen loop je vanzelfsprekend wel het risico dat het gewenste vliegtuig vol zit.

Voor vertrek

Net zoals bij intercontinentale vluchten is het raadzaam om op tijd op het vliegveld te zijn. Vaak is het druk met verkeer rond het vliegveld en kan je vertraging oplopen. Het is verstandig om minimaal twee uur van te voren in te checken. Houd er daarnaast ook rekening mee dat de gate meestal 20 tot 30 minuten van te voren sluit.

Luchthavens in China

In de meeste grote steden van China zijn de luchthavens hyper modern. Je bent hier dan ook van alle gemakken voorzien, net zoals je van bijvoorbeeld Amsterdam Schiphol gewend bent.

Voor vragen kan je terecht bij de informatiebalies, hier kunnen wel rijen staan dus wel iets om rekening mee te houden. Daarnaast kunnen de meeste werknemers geen vloeiend Engels, al lukt het meestal wel om er uit te komen met wat handgebaren en aanwijs werk.

Reizen in Beijing

Metro Transportation Card

De Transportation smart card, ook bekend als Yikantong, kan je vergelijken met de OV-chipkaart hier in Nederland. Het is een contactloos-betaalmechanisme dat gebruikt word in Beijing. In Shanghai hebben ze de CEPAS en in Hong Kong de Octopus kaart.

De Yikatong werd in 2003 voor het eerst gebruikt op lijn 13, in 2006 werd de kaart in alle vormen van openbaar vervoer en vele taxi’s doorgevoerd.  Sinds 2008 zijn alle officiële taxi’s verplicht de kaart te accepteren als geldig betaalmiddel en in 2012 werd het ook mogelijk om fietsen te huren met de Yikatong. Zelfs in sommige bioscopen, supermarkten en restaurants accepteren ze de kaart.

Het is voordelig om met de kaart te reizen, je krijgt namelijk 50% korting op de normale busprijzen als je de kaart gebruikt. Je krijgt geen korting op de metro of de taxi.

Je kunt de kaart aanschaffen als je een borg van CNY 20 betaalt, de kaart is bij de meeste metrostation en sommige busstations te krijgen. Je kunt de kaart opwaarderen in metrostations, met minimaal CNY 10 per keer en met bedragen van CNY 20, 50 en 100.

Als je een fiets wilt huren gaat het net even anders, je moet eerst je kaart activeren voor deze fietshuurfunctie. Om deze te kunnen activeren moet je naar een geautoriseerde activatie locatie. Je dient je een kopie van je paspoort en hotelgegevens bij te hebben en je originele paspoort. Je vult hier een formulier met je gegevens in en voldoet aan de volgende voorwaarden: je hebt minimaal CNY 30 op je Yikatong kaart en betaalt een borg van CNY 400.

Als je klaar bent met de kaart kun je hem inleveren en krijg je je borg en resterende saldo terug.

Bus

In 1921 reed de eerste bus in Beijing en in 2013 was het zelfs de meest gebruikte vorm van openbaar vervoer in Beijing. Er zijn ongeveer 800 bus routes door Beijing (2014) en de meeste bussen beschikken over gratis Wi-Fi. De buslijnen zijn genummerd van 1 tot 998 en zijn verdeeld in verschillende categorieën. Zo zijn nummers 1 tot 100 voor bussen in de derde ring en buslijnen 101-115, 118 en 124 rijden in de tweede ring. De nachtbussen zijn 201-215, deze rijden alleen na elf uur ’s avonds. Hoe hoger de nummers komen hoe verder ze van Beijing centrum af gaan, 300 tot 810 rijden uit het centrum naar de buitenwijken en 900-998 rijden lange afstanden, bijvoorbeeld naar de grote muur.

Op deze routes rijden verschillende soorten bussen, wij hebben wat Chinees bus-jargon voor je op een rijtje gezet:

 • Suffix 快 (kuài): betekent snel, deze bussen rijden de reguliere lijn, maar stoppen minder op tussengelegen stations.
 • Suffixes 内 (nèi): betekent binnen, deze bussen rijden het binnenste rondje van een lus.
 • Suffixes 外 (wài): betekent, buiten, deze bussen rijden het buitenste rondje van een lus.
 • Suffix 支 (zhī): betekent tak, deze bussen rijden een route die overlapt met een tak van een andere route.
 • Prefix 临 (lín): betekent tijdelijk, deze bussen rijden een tijdelijk bestaande route.

Ook bij de bus wordt de prijs bepaald aan de hand van de afstand die je aflegt.

 • 0 tot 10km: CNY 2
 • Voor iedere 5km hierna komt er CNY 1 bij.

Bij gebruik van een Yikatong kaart krijg je 50% korting op je bus reis in het centrum en 30% als je naar de buitenwijken reist. Door deze korting kost een rit in het centrum nog maar CNY 1. Studenten krijgen 75% korting op hun reis.

Handig om te weten

 • Een busstation wordt aangegeven als een roodvlak met in het wit het nummer van de lijn.
 • De tijden van de buslijnen wisselen, de meeste bussen beginnen met rijden tussen 05:00-06:00 en rijden tot 20:00-23:00.
 • Nachtbussen starten na 23:00 en rijden tot 04:30-05:00.
 • Een kind onder de 1.2m mag niet zonder begeleiding met de metro reizen. Een kind onder de 1.2m met begeleiding mag gratis meereizen.
 • Bagage is toegestaan en gratis, tenzij je bagage zoveel ruimte inneemt dat het een tweede stoel bezet, dan dien je een extra kaartje voor je bagage te kopen.
 • Als je een kaartje contant koopt bij een automaat krijg je geen geld terug als je er meer geld in stopt dan het kaartje kost!

Trein

In Beijing zijn vier treinstations, noord, oost, zuid, west. Het Noord-Station werd gebouwd in 1906, de originele hal is gesloten wegens renovatie. Vanuit het Noord-Station vertrekken hogesnelheidstreinen naar Yanqing, met een tussenstop bij Badaling een van de plaatsen waar je de Grote Muur kunt bezichtigen. Vanuit dit station vertrekken er ook treinen naar Tsitsihar, Chifeng, Chengde, Baotou, Hohhot en Manzhouli.

In het oosten ligt het Beijing Treinstation. Het is gelegen in het Dongcheng district en is ongeveer 4km van het Tiananmenplein. Vanuit hier gaan er vooral treinen naar Jinan, Qinhuangdao, Shanghai, Chengde, Yuanping gelegen in Shanxi, and Baotou gelegen in Mongolie. Ook vertrekken er internationale treinen naar Pyongyang, Ulan Bator en Moskou.

Wanneer je Shanghai bezoeken wilt kun je het beste vertrekken vanaf het Zuid-Station. Het station ligt op de grens van het Doncheng, Xicheng en Fentai district en ongeveer 7km van het Tiananmenplein. Vanuit dit station is het ongeveer 5-6 uur naar Shanghai Hongqiao. Vanuit het Beijing Treinstation vertrekken er hogesnelheidstreinen naar Tianjin, Shanghai, Nanjing, Hangzhou, Ningbo, Fuzhou, Jinan, Qingdao, Harbin, Dalian, Jilin, Shijiazhuang en Qinhuangdao. Warm drinkwater, badkamers, gratis flesjes water, oplaadpunten voor je telefoon en kluisjes zijn een aantal van de services die geleverd worden op dit station.

Het grootste station is het West-station, vanuit hier kun je naar de meeste steden in het zuiden, zuidwesten en noordwesten van het land. Het station ligt aan de rand van de Fengtai, Haidian en Xuanwu district. Het ligt ongeveer 8km van de Verboden stad. Het is een groot station waarbij je je bagage over het algemeen ook moet inchecken, kom op tijd en kijk van te voren op je ticket waar je naartoe moet. Hong Kong, Guangzhou, Wuhan, Xian, Zhengzhou, Chengdu, Changsha, Taiyuan, Xiamen, Guilin, Hohhot, Jinan, Urumqi en Kunming zijn vanuit hier te bereiken.

Reizen met de metro

Het metronetwerk in Beijing werd in 1969 geopend en was het eerste metrostelsel in China. In 2008 werden er drie nieuwe lijnen geopend in verband met de Olympische Zomerspelen van datzelfde jaar. Nu (december 2014) bestaat het metronetwerk uit zo’n 525km. In de planning staat voor 2015 660km en voor 2020 een uitbreiding tot 1050km.

De prijs van een metrokaartje wordt bepaald aan de hand van de afstand.

 • 0 tot 6km: CNY 3
 • 6 tot 12km: CNY 4
 • 12 tot 22km: CNY 5
 • 22 tot 32 km: CNY 6
 • Voor iedere 20km hierna kost het CNY 2.4

Je kunt de Transportation Smart Card gebruiken als betaalmiddel.

Metro in Beijing

Handig om te weten

 • Een metrostation wordt aangegeven met een blauw bord met een wit, omcirkelde D.
 • De tijden van de metrolijnen wisselen, meeste metro’s beginnen met rijden tussen 05:00-06:00 en rijden tot 20:00-00:00. Tijdens de spits rijden de er op de meeste lijnen metro’s om de 2-5 minuten, overdag loopt dit terug tot 4-10 minuten en ’s avonds rijden de treinen +10 minuten (centrale lijnen uitgezonderd).
 • Metrostations worden zowel in Chinees als het Engels omgeroepen en op het perron zijn Engelstalige wegwijzers aanwezig.
 • Een kind onder de 1.2m mag niet zonder begeleiding met de metro reizen. Een kind onder de 1.2m met begeleiding mag gratis meereizen.
 • Dieren zijn niet toegestaan in de metro.
 • Wij raden ‘Explore Beijing subway map’ aan. Een gratis app te vinden in de Google Play Store met een kaart van de metrolijnen en met een handige zoekfunctie om ieder station snel te vinden.

Taxi

Er rijden ongeveer 66.000 taxi’s per dag rond in Beijing en de randwijken. Een taxi is natuurlijk duurder dan het openbaar vervoer, maar brengt je direct van A naar B en kan een uitkomst zijn als je voor het eerst in Beijing bent.

De meeste taxichauffeurs hanteren een richtlijn van CNY 13 voor de eerste 3km en overdag CNY 2.3 voor iedere kilometer hierna. De afstand van je rit wordt per 500m gerekend en de prijs wordt afgerond, CNY 10.4 wordt CNY 10 en CNY 10.6 wordt CNY 11. Extra toeslagen voor tolwegen worden voor de kosten van de passagier gerekend. Bij de meeste  bedrijven kun je tot 24 uur van te voren een taxi reserveren, houd er wel rekening mee dat je dan een reserveringstoeslag dient te betalen.

In de officiële taxi’s kun je betalen met de Transportation Smart Card. Gebruik ook altijd een officiële taxi, deze herken je aan het bordje bovenop het dak van de taxi en een chauffeurs registratie kaart. Vraag altijd om een bonnetje, hier staan de gegevens van de taxi en vaak de chauffeur op. Mocht je problemen ondervinden of spullen achter hebben gelaten kun je op deze manier contact opnemen met de chauffeur of het bedrijf waarvoor hij/zij rijdt.

De meeste taxichauffeurs spreken middelmatig of slecht Engels. Onze tip is dan ook om je adresgegevens van je hotel of bestemming te noteren op een papiertje, zowel in het Engels als in het Chinees.

Fiets

Iedereen tussen de 18 en 65 jaar, groter dan 1.20m kan een fiets huren. Om een fiets te huren moet je eerst de functie voor fietsverhuur aanzetten op je Transportation Smart Card.

Op het moment zijn er ongeveer 40.000 publieke fietsen in Beijing. Je kunt een fiets huren bij een verhuurpunt en hem inleveren bij een ander punt.

In de districten Dongcheng, Xicheng, Chaoyang, Fengtai, Shijingshan en Fangshan, kun je een fiets huren van 06:00 uur tot 00:00 uur en op elk moment tijdens de dag van verhuur terugbrengen. In het Tongzhou district kun je fietsen huren van 06:00 uur tot 22:00 en de fiets 24 uur per dag terug brengen. De districten Pinggu, Daxing en Yizhuang kun je 24 uur per dag een fiets huren en terug brengen.

In het centrum kost het CNY 1 per uur om een fiets te huren, met een maximum van CNY 10 per dag. Je mag een fiets maar drie dagen achter elkaar huren, hou je hem langer dan wordt er CNY 20 per dag ingehouden tot je hem terug brengt. In de voorwijken kunnen er andere prijzen gelden.

Praktische informatie
Back To Top