skip to Main Content

De Verboden stad

Beijing staat bekend om het enorme paleis met goudkleurige daken, bronzen draken en grote standbeelden. Gelegen midden in Beijing is het paleis omgeven door hoge muren en imposante poorten. Het vormde een stad in stad alleen voor de keizers, tegenwoordig is het ook te bezichtigen voor de gewone burger.

Verboden Stad (3)Achterkant Meridiaan Poort en de Gouden Water Bruggen

Geschiedenis

Vanuit de Verboden Stad reageerde Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk. De stad werd tussen 1406 en 1420 gebouwd in opdracht van de Yongle-keizer. Onder zijn gezag werd de Verboden Stad de keizerlijke zetel en Beijing (Peking) de hoofdstad van het Chinese keizerrijk. Hiervoor verbleven keizers in het Minggugong in Nanjing.

De stad is 750 bij 960 meter groot en werd door een Vietnamese architect ontworpen. In totaal staan er 980 gebouwen in traditionele Chinese stijl. Rondom de stad ligt een gracht waar vroeger gepatrouilleerd werd en tegenwoordig boottochtjes gemaakt kunnen worden. In totaal woonden er vierentwintig keizers in de stad en de stad was actief tot 1912, het jaar waarin de laatste keizer stierf.

De huidige gebouwen in de stad dateren uit de 18e eeuw. De Poort van de Hemelse Vrede, de poort voor de ingang, is ouder. De poort brandde tweemaal af en werd in 1651 voor het laatst herbouwd.  De stad is verdeeld in een binnen- en een buitenhof, het buitenhof bestaat uit het Tai He, Zhong He en het Bao He Paviljoen. Daarnaast staan er een aantal zij-paviljoens, het Wen Hua en Wu Ying paviljoen. In het Wu Ying paviljoen hield de keizer belangrijke besprekingen. Het Qian Qing Gong en het Kun Ning Gong paleis zijn de twee grootste gebouwen in het binnenhof, verder zijn er een aantal paviljoens en staan er zes kleinere paleizen. De keizers woonden in het binnenhof, de hofhouding in het buitenhof. Deze hofhouding bestond uit eunuchen, concubines en paleiswachten.

In 1987 werd de Verboden Stad door UNESCO benoemd tot Wereld Erfgoed.

De verboden stad

Bezoek

De Verboden Stad staat tegenwoordig ook bekend als het Paleis Museum. Het gigantische complex ligt ten noorden van het Plein van de Hemelse Vrede. Voordat je naar binnen kan staat er een security check, even je tas door een scanneer en jijzelf door een poortje, niets bijzonders als je geen wapens, vuurwerk of ander ongein mee hebt.

Hierna kun je ervoor kiezen om onder de weg door richting het Plein van de Hemelse Vrede te gaan of een stukje doorlopen. Na een 100m zal je de Tiananmenpoort al snel herkennen aan het uitgesproken portret van Mao Zedong. Het bijzondere aan dit portret is dat het ieder jaar door een nieuwe vervangen wordt op 1 oktober.

Verboden Stad (6)

Eenmaal onder de poort doorgelopen kom je bij het ticketverkooppunt, schrik niet het is er vaak heel druk. We raden je dan ook aan niet op nationale feestdagen of in het weekend te gaan. Met je ticket in je hand loop je richting de rode terracottakleurige Meridiaan poort. Deze poort bereikt een hoogte van 37 meter en is hierdoor een zeer indrukwekkend begin.  Na het passeren van de poort kom je op een plein met vijf prachtig versierde Gouden Water Bruggen. Op het plein kan je meerdere kanten op en zo je route uitstippelen in de Verboden Stad. De route is voornamelijk van de zuidkant naar de noordkant lopen want helaas is niet alles toegankelijk.

Verboden stad

Loop je een van de bruggen over dan zie je hier twee prachtige, traditionele, bronzen leeuwen bij de Poort van de Hoogste Harmonie staan. Achter de poort vind je het gigantische plein dat voor de Hal van de Hoogste Harmonie ligt. Dit is het grootste plein in de Verboden Stad en ligt voor de Hal van de Hoogste Harmonie. De Klok en Horloge Galerij en de Schat Galerij zijn ook vanuit hier te bereiken. Je moet voor beide galerijen een extra ticket kopen, maar dat zijn ze zeker waard!

In de Klok en Horloge Galerij zijn kleurrijke, antieke klokken te zien uit verschillende eeuwen. De klokken zijn stuk voor stuk uniek. Er staan gouden klokwerken, klokken met porseleinen onderdelen, klokken in diverse vormen, bijvoorbeeld een olifant-klok, en klokken zo groot als jijzelf!

De Schat Galerij herken je vanbinnen aan het ontzettend gedetailleerde met de hand bewerkte, houten plafond en muren. Deze hal met donker hout en blauwe en gele details valt wat uit toon bij de kleurrijk, geverfde balken en houten muren in de rest van de Verboden Stad. Kijk dus vooral even naar de architectuur en de details van deze interessante hal. In de hallen vind je hele diverse kunstwerken. Bij je binnenkomst zal je eerst wat traditionelere kunst aantreffen en gigantische beelden uit jade gehouwen. Een van de topstukken die je in deze hallen aantreft is een berg gehouwen uit jade met hierop mensen, bomen en gebouwen gemaakt van andere dure steensoorten. Als je doorloopt vind je veel gouden kunstwerken met meer boeddhistische invloeden.

De uitgang van de Verboden Stad is aan de noordkant te vinden, de Spirituele Moed Poort. Ga je deze door dan loop je bijna meteen het Jingshan park in, wij raden je dan ook aan om het bezoek aan dit park te combineren met je bezoek aan de Verboden Stad. Plan een paar uur (3-4 uur) voor je bezoek aan de Verboden Stad. Combineer je je bezoek met het Jingshan park? Reken dan op 5-6 uur.

 

Praktische informatie

De toegangsprijs van april tot oktober is CNY 60 en CNY 30 voor studenten, ouderen en kinderen. Van november tot maart betaal je CNY 40. De Klok en Horloge Galerij kost CNY 10 en de Schat Galerij CNY 10.

De openingstijden zijn als volgt:

April tot oktober: 08:30-17:00, waarbij het laatste kaartje om 16:10 wordt verkocht. November tot Maart: 08:30-16:30, waarbij het laatste kaartje om 15:30 wordt verkocht.

Op maandagen is de Verboden stad standaard gesloten behalve op feestdagen en in tijdens de zomervakantie (1 juli tot 31 augustus).

Neem je de metro? Neem dan lijn 1 en stap uit bij Tiananmen West of Tiananmen Oost of neem lijn 2, stap uit bij Qianmen en loop richting de Tiananmen Toren.

Voor mindervalide kan er tevens een rolstoel worden gehuurd. Hier zijn geen kosten aan verbonden, er dient echter wel een borg van 500 yuan te worden betaald.

Hou er daarnaast ook rekening mee dat de Verboden Stad geheel rookvrij is.

Back To Top