skip to Main Content

Tempels Beijing

In Beijing, en eigenlijk heel China, vind je veel sporen en objecten van geloof. Langs straten vind je kleurrijke bogen of hoge, versierde gebouwen. De gebouwen zijn in veel verschillende stijlen gebouwd en erin of erbij worden verschillende goden aanbeden. De meeste gebedsgebouwen zijn vrij te bezoeken, soms tegen een vergoeding. Er zijn echter ook gebouwen die zo heilig zijn dat alleen gelovige deze mogen betreden. Hieronder hebben we een aantal tempels op een rijtje gezet die vrij te bezoeken zijn en zeker de moeite waard zijn om te bezoeken!

Grote Bel Tempel

De Grote Bel Tempel, in het Chinees Da Zhong Tempel, heette origineel Jua Sheng Tempel. Het is een boeddhistische tempel aan de Beisanhuan straat in Beijing. De tempel werd gebouwd in 1733 onder de heerschappij van keizer Yongzheng tijdens de Qing Dynastie. In de tempel is er ook een Historisch Bel Museum aanwezig sinds 1985, met meer dan honderden, prachtige, bronzen bellen.

Volgens boeddhistische opvattingen heeft een mens 108 zorgen, vandaar dat bij feesten en ceremonies de traditie is om een bel 108 keer te luiden. Voor iedere keer dat de bel geluid wordt, verdwijnt een van de zorgen.

In de tempel hangt de Yongle-bel, gemaakt in opdracht van en vernoemd naar keizer Yongle in 1403. Door de bevolking wordt de bel ook wel ‘de koning van de historische bellen’ genoemd, dit vanwege de magnifieke geluiden die de bel produceert. Deze bel stond oorspronkelijk buiten, maar werd na tien jaar naar binnen verplaatst, door een andere keizer. Op de bel staan meer dan 230.000 boeddhistische tekens, de bel is ongeveer 5.5m hoog en heeft een diameter van 3.3m. Het geluid van de bel kan tot 120 decibel hoog komen en wordt ’s nachts tot 15km ver gehoord.

Praktische informatie

De toegangsprijs bedraagt CNY 20. De tempel is te bezoeken tussen 09:00 en 16:30 van dinsdag tot zondag, maandag gesloten.

DSC01010

 

Dajue Tempel

Dajue Tempel betekent letterlijk vertaald ‘Grote Ontwakingstempel’ of ‘Tempel van Verlichting’. De Dajue Tempel is een Boeddhistische tempel gelokaliseerd in het Haidian district op de Yangtai Berg, ten westen in Beijing. De originele tempel werd in de elfde eeuw (1068) gebouwd, maar de huidige tempel stamt uit de vijftiende eeuw na reconstructies tijdens de Ming Dynastie.

Het complex bestaat uit drie grote hallen, een poort, een pagoda en meerdere kleinere hallen. De tempel is gebouwd op de oost-west as waarop vijf gebouwen staan. Bij oost beginnend vind je de hoofdpoort waarna de Mahavira Hal, de Amitabha Hal, de Sarira Pagoda en in het westen de Longwang Hal.

In de Mahavria Hal staan drie, grote beelden die dateren uit de Ming Dynastie. De beelden beeldden Sakyamuni, de Boeddha van Medicijnen en Amitanha uit. Achter deze drie beelden staat er het beeld van Samatabhadra gericht naar de achteruitgang. Er zijn in de hal muurschilderingen uit de Qing Dynastie aanwezig en er is een grote draak in het plafond uitgesneden.

De Amitabha Hal bevat een groot beeld van Guanyun met aan beide zijden twee Bodhisattva beelden. Relieken van de monnik Jiahling (1720) zijn in de Sarira Pagoda te bewonderen.

In de Longwang Hal worden soetra’s bewaard, schriftelijke en mondeling overgeleverde teksten.

Praktische informatie

De toegangsprijs bedraagt CNY 20 (apr.-okt.) en CNY 10 (nov.-maa.), op woensdag zijn de eerste 200 bezoekers gratis. Het complex is te bezichtigen van 08:00 tot 17:00.

DSC_3019

Tempel van Azuurblauwe Wolken

Net buiten het Geurige Heuvel Park ligt de Tempel van Azuurblauwe Wolken, de Biyun Tempel. De tempel ligt ongeveer 20km buiten de stad en werd gebouwd tijdens de Yuan Dynastie. Tijdens de Ming en Qing Dynastieën werd de tempel verbouwd, waardoor de tempel nu lijkt op een Ming-stijltempel.

De poort voor de tempel heet de Berg Poort, waar tegenover stenen leeuwen gepositioneerd zijn. Vlakbij ligt een zeer diepe ‘poel’ , welke nooit op droogt. Aan beide zijden van deze poel bevinden zich twee vijf meter hoge beelden van boeddhistische beschermers.

Binnenin de tempel is de Sun Yat-sen Gedenkenis Hall. In deze hal staat sinds 1925 een lege, kristallen kist, ter nagedachtenis van Sun Yat-sen. Boven de ingang van de hal is een rood, houten, goud gegrafeerd bord aanwezig, met een tekst van zijn vrouw Song Qingling. In de hal zijn teksten, boeken en standbeelden van Sun Yat-sen te bewonderen.

Bij de hal ligt in het westen de Vijf Honderd Arhats Hall. Het complex bestaat uit negen kamers, vier kleine putten en een paviljoen. De Vajra Troon Toren is het hoogste gebouw dat er staat, het is 35m hoog en staat op Xishan.  Verspreid over het gebied staat er 512 beelden, 500 houten Arhats, 11 Bodhisattvas en een beeld van Ji-Gong. Alle beelden zijn levensgroot en levensecht gemaakt. De ingangspoort van het complex is versierd met vier hemelsekoningen en drie Boeddha’s. De Brandende Lamp Boeddha, Sakyamuni en Maitreya staan in beeldvormen in het midden van de hal. Ji Gong, een andere Boeddha, staat gehurkt op een balk van het huis.

Praktische informatie

De toegangsprijs bedraagt CNY 10, dit toegangskaartje moet je kopen bij de ingang van de Geurige Berg Park. De tempel is te bezoeken van 08:00 tot 17:00.

 

Fahai Tempel

De Fahai (Zen) Tempel is er eentje uit de Ming Dynastie. Het is een boeddhistische tempel aan de voet van de Cuiwei Berg, ongeveer twee kilometer ten noordoosten van Moshikou. De bouw van de tempel begon in 1439 onder het bewind van keizer Zhengtong en werd voltooid in 1443.

De tempel staat bekend om zijn fresco’s, deze muurschilderingen beslaan ongeveer 236m2 aan muur in de grote hal. De fresco’s dateren uit de Ming Dynastie en zijn zeer goed bewaard gebleven. Er wordt op de muren van de grote hal en de oostelijke en westelijke muren een samenkomen van zevenenzeventig Bodhisattvas getoond.

DSC00794

 

Fayuan Tempel

De Fayuan Tempel werd gebouwd in 645 tijdens de Tang Dynastie door Keizer Li Shimin, maar werd herbouwd tijdens de Ming Dynastie door Keizer Zhengtong. De tempel is gelegen in het Xuanwu district en is de oudste en grootste boeddhistische tempel van Beijing. In het museum zitten de Boeddhistische Academie van China, de Boeddhistische Bibliotheek en het Museum van China. Voor jonge monniken is dit dan ook de ideale plek om te gaan studeren en te leren over de boeddhistische cultuur.

Het complex bestaat uit een Poort van de Tempel, Hemelse Koningshal, Hoofdhal, Hal van Grote Compassie, Sutra Hal en een Bel en Drum Toren. Deze laatste staan naast de ingangspoort, de grote hal is een heilig gebouw en herbergt verschillende beelden van heiligen. De Hal van Grote Compassie bevat uit steen gehouwen beelden, schilderijen en gebakken aardewerk beelden. Deze gebakken aardewerk beelden zijn extreem kostbaar. Een van de beelden is de Zittende Boeddha uit de Han Dynastie (25-220), ook is er een Boeddha uit de Wu Dynastie (229-280). In de hal staat daarnast een stenen Boeddha uit de Tang Dynastie (618-907) en een stenen beeld van Guanyin. De tempel bevat verder meerdere culturele relikwieën, waaronder bronzen beelden, stenen leeuwen en vergulde Vairochana Boeddha’s. In de tempel zijn ook verschillende boeddhistische teksten te zien uit de Ming en Qing Dynastie.

Praktische informatie

De toegangsprijs bedraagt CNY 5. De tempel is te bezoeken van 09:00 tot 17:00, op woensdag gesloten.

Back To Top