skip to Main Content

Shanghai: back to the future

Shanghai hoort in de top drie van steden in China, samen met Beijing en Hongkong. Er is geen stad in China waar de contrasten tussen oost en west, rijk en arm, traditioneel en modern duidelijker aanwezig zijn. Hier vind je wolkenkrabbers naast wierooktempels en hippe Chinezen met de nieuwste mobieltjes in traditionele eethuizen. We nemen je graag mee naar onze leukste plekken in de wereldstad Shanghai.

Het avontuur van Riksja Travel

Architectuur

Aan de beroemde boulevard de Bund vind je een boel klassieke, koloniale gebouwen uit de 18e en 19e eeuw, die je een kijkje geven in hoe het leven in Shanghai er toen uit moet hebben gezien. Aan de overkant van de Bund vind je juist de moderne wijk Pudong, waar de wolkenkrabbers tot de hemel reiken. Zelf ronddwalen door de stad kan, maar wij vonden het erg leuk om een architectuur-tour te doen met een expert. Samen met een Engelstalige gids ontdek je de verhalen achter de skyline en proef je de verschillen tussen oud- en nieuw- Shanghai.

Shoppen

In Shanghai vind je gigantische warenhuizen, zoals Plaza 66 en Times Square, waar je wel enkele uren zoet kan zijn met winkelen. De stad heeft echter ook een heleboel leuke moderne shoppingtrends te bieden, zoals pop-up stores, levendige markten, vintage winkels en designerboetiekjes. De leukste markt vinden wij de kleurrijke Yuyuan Market, waar je het lokale Chinese leven kunt bekijken. Je vindt er winkeltjes met traditionele medicijnen, zijden parasols, meubelen van bamboe en tig goudvissen en karpers. Ook het gebied Tianzifang is een echte aanrader, waar je traditionele architectuur gemixt vindt met café’s, bars, kunstwinkeltjes en designstudio’s.

Uitstapje naar zentuinen en waterwegen

Vanuit Shanghai kun je de razendsnelle bullettrain naar Suzhou pakken, een rit van zo’n anderhalf uur. Hier vind je in de delta van de Yangtze-rivier verschillende schilderachtige waterdorpen, zoals Luzhi en Tongli. Aan de meest pittoreske kanaaltjes zijn souvenirwinkels verschenen, maar in de smalle zijstraten gaat het gewone leven door. Oude mannen die mahjong spelen, halfvergane bootjes tussen de waterlelies, vrouwen achter donkere fornuizen, elk doorkijkje is hier anders. Je vindt er ook de mooiste zentuinen van China, met aangeharkte en bijgeknipte perken en bomen. Onze tip is de ‘Humble Administrator’s Garden’, waar vele waterpartijen, pittoreske huisjes en bruggen in harmonie staan met enorme waterlelies en bloesembomen. Een leuk contrast met de metropool Shanghai, zodat je in een paar dagen het beste van twee werelden met elkaar kunt combineren.

Bovenstaande tips zijn samengesteld door Edith Huntink van China online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. De reisspecialisten kennen het land op hun duimpje en helpen je graag bij het samenstellen van jouw ideale route door China.

Algemeen Shanghai

Shanghai ligt aan de Oost-Chinese zee en wordt door de Hangpu-rivier gescheiden in twee delen: Puxi en Pudong. Puxi ligt ten westen van de rivier en bevat het oude stadsgedeelte. Voor een cultureel uitstapje is Puxi dan ook volkomen geschikt. Ondanks dat het westelijke stadsdeel meer vervuild is dan het oostelijke, blijkt het een populaire plek voor bezoekers.

Lopen door de oude straten laat je ervaren hoe het is om tussen Chinezen zelf te leven, het nachtleven is er spannend en er zijn restaurants en hotels in overvloed. In tegenstelling tot het oostelijke stadsdeel van de metropool, is de architectuur in Puxi authentiek en zijn de gebouwen een interessante vertoning. Aan de oostkant van de Hangpu bevindt zich het zakencentrum van Shanghai. Met veruit de meeste inwoners in Shanghai is Pudong een snel groeiend economisch centrum met imposante wolkenkrabbers en invloedrijke bedrijven. Er wordt een moderne bouwstijl gehanteerd wat ervoor zorgt dat je het gevoel hebt dat je je in een futuristische stad bevindt.

Shanghai mag beschouwd worden als een veelzijdige stad met een groeiend modern centrum en een gezellig stadshart. Het biedt multinationals een geschikte locatie voor een vestiging, maar het biedt ook veel activiteiten voor bezoekers van de stad. Een ander positief aspect aan Shanghai is dat het veel schoner is dan veel andere grote Chinese steden. Met meer dan duizend spoorlijnen, twee vliegvelden en miljoenen auto’s per dag lijkt een relatief schone stad onmogelijk, maar niets is minder waar.

China reizen

Map van Shanghai

Galerij Shanghai van Riksja Travel

Chinese vlag
Stad Shanghai
Tuin in Shanghai
Shanghai overview
Mcdonalds in Shanghai
Tuin China
Back To Top