skip to Main Content

Reisinformatie

Reizen naar een prachtig land is natuurlijk iets wat we allemaal graag willen. China is een van die landen welke hoog in het verlanglijstje staat van menig persoon. China heeft namelijk veel te bieden en dat is natuurlijk iets waar veel toeristen op af komen. Natuurlijk is het eerst een zaak om je reis te regelen, en daar helpt Vakantie naar China bij. Wij ondersteunen je met artikelen over bijvoorbeeld het zoeken naar vliegtickets en rondreizen. Informeren je over het vervoer in China en natuurlijk niet te vergeten het aanvragen van een Chinees visum. Reizen naar China brengt werk met zich mee, maar wij proberen je hier zoveel mogelijk in te ondersteunen. Onze support afdeling zal je daarom ook altijd te woord staan mocht je vragen hebben of ergens informatie missen in onze artikelen.

Privéreizen naar China

Reizen naar China wordt vaak in groepsverband gedaan, dit drukt de kosten en is vaak erg gezellig, maar er is natuurlijk ook een groot gedeelte dat graag een privéreis naar China wilt. In je eentje, of gezellig met z’n tweeën. Privéreizen zijn vanzelfsprekend prima te doen als je naar China wilt reizen. Vliegtickets zijn vaak snel geboekt, en eenmaal in China is het zeer goed te doen om in een kleiner gezelschap te reizen. Veel excursies worden in China wel in groepsverband gedaan, maar daarvoor hoef je natuurlijk niet extra personen mee te brengen, dit zijn namelijk andere toeristen waarmee je samen dan begeleid wordt. Voordelen aan privéreizen zijn er natuurlijk ook. Zo kan je zelf helemaal je eigen reis samenstellen inclusief vliegtickets, excursies en hotel(s). Zeker als het je eerste keer is kan dit een leuke (lange) bezigheid zijn.

Beste reistijd

De beste prijs hangt natuurlijk van een paar factoren af, bijvoorbeeld de reistijd. Over het algemeen is het zo dat je beter buiten de reguliere vakanties om kan gaan. Zeker de zomervakantie is een dure periode, de prijzen voor zowel de vliegtickets als de hotels zijn gewoon duurder. Helaas kan niet iedereen op vakantie gaan wanneer het uitkomt, en gelukkig laten we je dan ook zien hoe je alsnog goedkoop aan tickets kan komen. Naast de prijs weegt het weer natuurlijk ook mee in de overweging wanneer het de beste tijd is om te reizen richting China. Het beste weer tref je in de lente en eind zomer. De temperaturen liggen dan tussen de 20 en 25 graden met over het algemeen zonnig en droog weer. Voor Tibet geven we trouwens een ander advies. Tibet ligt geografisch gezien wat hoger en kan je dan ook het beste bezoeken tijdens de zomer want door de grote hoogte is het in bijvoorbeeld de lente een stuk kouder.

Vliegtickets naar China

Vliegen is het meest voor hand liggende vervoer wanneer je naar China wilt reizen. Vliegtickets naar China zijn meestal duurder dan de tickets die je koopt voor een Europees land, toch zijn er mogelijkheden genoeg om aan goedkope vliegtickets naar China te komen. Zo is de tijd van het jaar waarin je wilt gaan en de bestemming belangrijk, maar ook met welke vliegmaatschappij je naar China wilt vliegen. Het vergelijken van prijzen bij verschillende aanbieders is daarom verstandig. Gelukkig zijn er diverse aanbieders die deze vergelijkingsprogramma’s al hebben ontwikkeld.

Reisadvies

De Nederlandse overheid heeft voor China een positief reisadvies afgegeven. Raadpleeg voor de zekerheid altijd voor aankoop van je ticket de website met reisadviezen van de Rijksoverheid.

Momenteel wordt er gewaarschuwd voor een verhoogd veiligheidsrisico voor reizen naar de provincie Xinjiang. In 2014 zijn er verschillende aanslagen gepleegd op openbare plaatsen, zoals vliegvelden, busstations en treinstations, waarbij doden en gewonden gevallen zijn. Naar aanleiding hiervan heeft de Chinese overheid extra veiligheidsmaatregelen genomen, uw identiteitsbewijs en bagage kan strenger en vaker gecontroleerd worden.

Geldzaken in China

Net als in de meeste landen speelt geld een belangrijke rol in het dagelijkse leven in China. Geldzaken in China zijn echter wel iets anders dan in Nederland. Zo heb je als officiële valuta de renminbi, ook bekend als de yuan en vrij vertaald als het geld van het volk. Deze munteenheid kan je in heel China gebruiken met uitzondering van Hong Kong en Macau, deze gebieden hebben een eigen munteenheid.

In het buitenland wordt vaak de afkorting CNY gebruikt, welke staat voor de Chinese yuan. Dit is de munteenheid, terwijl de renminbi de valuta is. In China zelf spreken ze voornamelijk over de renminbi. In de winkels zie je dat aan het volgende teken 元. In China is het trouwens gewoonlijk om over prijzen te onderhandelen als er geen vaste prijs bij staat. Dit kan de eerste keer wat ongemakkelijk aanvoelen, maar het kan je zeker een aardig bedrag besparen over je vakantie. Probeer echter niet te onderhandelen als er een vaste prijs bij staat, zoals bijvoorbeeld in een winkel. Dit werkt meestal niet, en zo voorkom je juist ongemakkelijke situaties.

Geld opnemen

In China kennen ze natuurlijk ook een pinautomaat, en dat maakt het natuurlijk makkelijk om aan geld te komen. Let echter wel op of je kaart geaccepteerd wordt. Dit kan je gemakkelijk herkennen aan de logo’s die deze banken voeren. Vraag daarnaast aan je bank na of je kaart geschikt is om mee in het buitenland te pinnen, als dat niet het geval is kan je meestal een andere kaart aanvragen. Daarnaast kan je pinnen met een creditcard, aangezien MasterCard en Visa nagenoeg overal geaccepteerd worden, houd wel rekening met extra kosten hiervan. We raden je tevens aan om een extra pinpas of creditcard mee te nemen voor het geval je een pas verliest.

Geld wisselen

Naast het opnemen van geld met je bankpas of creditcard is het natuurlijk ook mogelijk om euro’s om te wisselen naar CNY. Dit kan je al meteen doen op het vliegveld bij een wisselkantoor. Daarnaast staan er ook pinautomaten dus mocht je liever willen pinnen kan dat natuurlijk ook. Let wel op dat als je eenmaal in China bent en je wilt geld wisselen dat je dit dan alleen doet in een officieel wisselkantoor en niet op straat.

Klimaat van China

China is een groot land, zo groot dat je verschillende klimaatsoorten hebt. Elke regio van China heeft zijn eigen klimaat. Grote steden als Beijing en Shanghai bevinden zich in een rustig en gematigd klimaat waarbij er geen extreem weertype voorkomt. Het weer in het westen kan daarentegen juist extreme vormen aannemen, waarbij temperaturen gedurende het jaar sterk kunnen wisselen.

In het noorden van China heerst een woestijnmachtigklimaat. De meeste dagen zijn kort en koud, de winters duren lang en de zomers zijn vrij kort. In de wintermaanden zijn temperaturen onder de 0 graden normaal in het hoge noorden, deze kunnen zelfs dalen tot -30 graden Celsius. In het noordoosten is het klimaat gematigder door de invloeden van deze zee, hier ligt de gemiddelde temperatuur rond het vriespunt. In de zomermaanden valt de meeste neerslag.

In het zuiden van China vind je daarentegen een meer tropisch klimaat. De zomers zijn hier goed warm en er valt meer regen. De zomers zijn zelfs zo warm dat het een goed idee kan zijn om deze regio te mijden als je niet tegen hitte kan. Het gaat dan voornamelijk om midden en eind zomer.

Ben je van plan om naar de stranden van Hainan te gaan houd dan rekening met het tyfoonseizoen in de herfstperiode. Hier vinden jaarlijks heftige regenbuien en overstromingen plaats.

In het midden van China vind je een rustig en gematigd klimaat. De temperaturen zijn hier over het algemeen vrij aangenaam. De zomers zijn zonnig en warm en in de winter liggen de temperaturen tussen de 0 en 10 graden.

Vaccinaties

Als je voor een korte periode naar China gaat is het aan te raden om vaccinaties te halen tegen DTP, hepatitis A en buiktyfus. Daarnaast is het verstandig als je voor langere tijd gaat om een vaccinatie tegen hepatitis B te nemen. Bij het laatste vaccin moet je er rekening mee houden dat deze meerdere inentingen vereist. Ga hiervoor dus tijdig naar een kliniek alvorens je vertrek naar China.
Laat wel voorop stellen dat als je alleen in de grote steden komt de kans nihil is dat je ergens mee besmet raakt, echter is het natuurlijk verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen.

Een ander punt waar rekening mee gehouden moet worden is dat in het zuiden de kans bestaat dat je besmet raakt met malaria, neem hiervoor dus altijd een malariakuur. De kosten hiervan bedragen iets meer dan 10 euro.
Problemen die nog wel redelijk vaak worden meegemaakt is diarree door het eten van verkeerd voedsel, welke bijvoorbeeld niet goed bereid is. Het is daarbij raadzaam om goed te blijven drinken en eten. Naast diarree moet je goed uitkijken voor muggenbeten welke in de zuidelijke regionen van China voorkomen.

Indien je in de zomermaanden naar China reist is het tevens verstandig om zonnebrandolie mee te nemen met een hoge factor.

Omgangsvormen in China

China heeft een andere cultuur en andere gewoontes, dat is iets wat je ook snel zal merken. Eenmaal aangekomen valt je namelijk al gelijk het een en ander op wat je in eerste instantie als vreemd zal ervaren.

Chinezen zijn zeer gastvrije en vriendelijke mensen, dat merk je snel want je ze stellen veel vragen. Zo willen ze graag weten wie je bent en waar je vandaan komt en naartoe gaat. Dit is zeer gebruikelijk dus je kan dit gewoon terug vragen. Hoe het met je gaat wordt in de mindere maten gevraagd in tegenstelling tot Nederland, waar het nagenoeg ieder gesprek wel een keer wordt gevraagd. Dit doet ze niet omdat ze geen interesse tonen, maar meer omdat het niet ingeburgerd is.

Daarnaast kan het voorkomen dat een Chinees die tegen je praat wel erg dicht in je buurt komt. Dit is vrij normaal, in Nederland zijn we nu eenmaal gewend om een “gepaste” afstand te houden. Kijk dus niet raar op indien dit gebeurd, en maak rustig de conversatie af met de persoon in kwestie.

Iets om rekening mee te houden is dat men in China veel waarde hecht aan ouderen. Ze hebben namelijk ontzettend veel respect voor deze groep en dat merk je ook snel. Als een ouder persoon je iets vraagt wordt er van je verwacht dat je dit ook doet. Sta bijvoorbeeld voor een ouder persoon op als er geen plaatsen meer zijn in bijvoorbeeld de bus of metro, en help deze groep indien nodig.

Back To Top