skip to Main Content

Tiananmen Plein

Tiananmen plein

Het Tiananmen plein, ook wel het Plein van de Hemelse Vrede genoemd, is centraal gelegen in Beijing. Rond 1949 werd het plein aangepast en vergroot in opdracht van Mao. Het plein staat nu dan ook bekend als het grootste van de wereld, met zijn 800 meter lang en 500 meter breed kunnen er ongeveer een miljoen mensen samen komen.  Het plein ligt vlakbij de verboden stad, op en rondom het plein zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden.

  • Aan de noordkant van het plein is de Tiananmen toren gelegen. De toren staat ook bekend als de Poort van de Hemelse Vrede (1415) en gaf vroeger toegang tot de Verboden Stad. Hier werd er aan het volk verklaart wie de nieuwe keizer en keizerin werden. Het gebouw bestaat uit de toren gelegen op een platform, waarop ook vijf boogpoorten staan. De grootste van deze boogpoorten werden door de Ming-, en Qing-keizers gebruikt als doorgang, de kleineren bogen door ministers en andere ambtenaren. Voor de toren bevindt zich de Gouden Water-brug, een brug bestaande uit 7 witte, marmeren bruggen met decoraties. Zowel bij de brug als bij de poortdoorgang bevinden zich aan weerszijden twee stenen leeuwen, om de kwade geesten weg te houden. De huidige Poort van de Hemelse Vrede is te herkennen aan het portret van Mao dat zich boven de poortdoorgang bevindt. Het portret werd in 1949 geplaatst en wordt sinds 1977 elk jaar op 1 oktober vernieuwd, vanwege de smog.

 Tiananmen plein (1)Monument van de Volkshelden

  • Het Nationaal Museum van de Volksrepubliek China is aan de oostkant van het plein gelegen. Het museum werd geopend in 2003 en is een combinatie van de musea die al in het gebouw zaten, het Nationaal museum van Chinese Geschiedenis en het Museum van de Chinese Revolutie. Het museum laat de culturelere geschiedenis van China zien tot 1921, het jaar waarin de laatste keizer op de troon zat.
  • Aan de zuidkant van het plein vind je het Mausoleum van Mao Zedong, tot 1954 stond op deze plek de Keizerlijke poort. De poort werd in opdracht van Mao afgebroken. Het lichaam van Mao Zedong ligt sinds 1976 opgebaard in een kristallen kist in een van de drie hallen, omringd door verse boeketten.

Tiananmen plein (3)Mausoleum van Mao Zedong

  • Tegenover het Mausoleum, in het midden van het plein, staat het Monument van de Volkshelden. De granieten obelisk werd gebouwd in 1952 en is 37 meter hoog. Aan een kant staat een tekst van Mao Zedong ‘de volkshelden zijn onsterfelijk’ gegrafeerd, aan de andere zijde een tekst van Zhou Enlai, een Chinese politicus die lange tijd premier was tijdens het bewind van Mao.
  • Iedere dag vinden er twee vlaggenceremonies plaats. De rode Chinese vlag met de vijf sterren wordt iedere dag gehesen en weer naar beneden gehaald. Het is een plechtige, militaire ceremonie die bij het opkomen en ondergaan van de zon wordt uitgevoerd.

Tiananmen plein (2) Nationaal Museum van de Volksrepubliek China

De Grote hal van het Volk kost CNY 30 voor volwassenen en CNY 15 voor studenten. De openingstijden zijn als volgt:

Jan. Feb. Mar. Dec.: 09:00-14:00

Apr. Mei. Jun.: 08:15-15:00

Jul. Aug.: 07:30-16:00

Sep. Okt. Nov.: 08:30-15:00

Het Mausoleum van Mao Zedong is gratis te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 08:00 tot 12:00.

Op 9 september (de dag van Mao Zedongs overlijden) en 26 december (de verjaardag van Mao Zedong) zijn er aangepaste openingstijden: 08:00-11:30 en 14:00-16:00.

Het Tiananmen plein en het Monument van de Volkshelden zijn gratis en 24 uur per dag te bezoeken. Het plein is bereikbaar via metro lijn 1 (station Tiananmen Dong of Tiananmen Xi) of met metro lijn 2 (station Qianmen).

De Tiananmen Toren kost CNY 15 voor volwassenen en CNY 5 voor studenten en ouderen boven de 70 jaar. De openingstijden zijn van 08:30 tot 17:00, het hele jaar door.

De basis exhibities in het Nationale Museum van de Volksrepubliek van China zijn gratis te bezichtigen, voor tijdelijke exhibities verschillen de prijzen. Op maandag is het museum gesloten, op de andere dagen is het geopend van 09:00 tot 17:00.

Back To Top