skip to Main Content

Parken in Beijing

Beijing is een stad met een gigantisch groot aantal aan bijzondere en mooi aangelegde parken. Veelal gratis te bezoeken tegen een kleine vergoeding en nagenoeg elke dag van het jaar een bewondering waard. De parken worden goed onderhouden en zijn in uitzonderlijke staat.

Beihai park

Het Beihai park, een sinds 1925 voor publiek geopend park, noordwestelijk gelegen van de Verboden Stad. De helft van het park bestaat uit een meer met daarin het Jade Flower Eiland. Het meer wordt ook wel Noordzee genoemd, dit omdat de letterlijke vertaling van Beihai ‘noordelijke zee’ betekent. Het park is aangelegd in de 11e eeuw door Jin keizer Zhangzong, maar werd onder de heerschappij van Kublai Khan flink verbouwd.

De aanleg van het park is een bezienswaardigheid op zichzelf, maar hieronder hebben wij een aantal bezienswaardigheden voor u op een rijtje gezet die zich in het park bevinden:

De Witte Dagoba is een 40  meter hoge stoepa op het hoogste punt van het eiland. Het werd in 1651 gebouwd ter eren van het bezoek van de 5e Dalai Lama. Het is gemaakt van witte steen, waar het zijn naam ook aan te danken heeft, en is gedecoreerd met zon, maan en vlammen afbeeldingen. Hij heeft twee bronzen paraplu-achtige luifels met daaraan hangend 14 bronzen bellen. Binnenin de tempel liggen boeddhistische relikwieën. Twee andere boeddhistische tempels gelegen op het eiland zijn de Yong’an en de Chanfu tempels.

Een andere must-see is de Negen-Draken Muur, een dubbelzijdige muur met daarop negen grote Chinese draken en meerdere kleine draken afgebeeld. De muur werd gebouwd in 1756, is 27 meter lang en ongeveer 6.5 meter hoog. De muur bestaat uit geglazuurde tegels in zeven verschillende kleuren en is tot op de dag van vandaag helder van kleur. Ten zuidwesten van de Negen-Draken Muur ligt het Vijf-Draken Paviljoen, wat bestaat uit vijf aan elkaar verbonden paviljoens. De paviljoens zijn kleurrijk gedecoreerd, waar vroeger keizerlijke leden van het oude China verbleven.

Praktische informatie

 • Toegang Apr. Tot Okt.: CNY 10
 • Het park is open vanaf 06:30 tot 21:00
 • Toegang Nov. Tot Maa: CNY 5
 • Het park is open vanaf 06:30-20:00
 • Met de metro neem je lijn 4 en stap je uit bij Ping’anli en neem je de zuidoost uitgang, let wel op je moet nu nog ongeveer 20 minuten lopen en het park staat slecht aangegeven een kaart is geen overbodige luxe! Je kunt het Beihai Park misschien beter na de Verboden Stad bezoeken, als je de Verboden Stad uitloopt kom je meteen het Jingshan Park tegen, maar loop je westelijk dan vind je het Beihai Park.

Verboden stad, uitzicht Jingshan (2)Uitzicht over de Verboden Stad vanuit het Jingshan Park

Beijing Olympic Park (Olympic Green)

Een ander soort park, maar ook een park, aangelegd voor de Olympische zomer spelen in 2008. Bijna alles is nog aanwezig en toegankelijk. Natuurlijk staat hier het beroemde Vogelnest (National Stadium) en de Water Cube (National Aquatics Center), maar ook het Indoor Stadium en zijn er twee musea aanwezig in het park.

De eerste is het China Wetenschap en Technologie Museum, de andere het China Ethnische Cultuur Museum.

Praktische informatie

Je komt er door lijn 8 te nemen met de metro en uit te stappen bij Olympiuc Sports Center, Olympic Green of South Gate of Forest Park afhankelijk van waar je in het park moet zijn.

Jingshan park

Het Jingshan park ligt ten noorden van de Verboden Stad en ten oosten van het Beihai park. Het is een voormalig keizerlijke tuin, met een oppervlakte van 230.000m2 . De top van de Jingshan heuvel is het hoogste punt in Beijing, dit punt herken je aan een brons, gouden plaat op de grond. Naar de top is een stevige klim, maar eenmaal bovenop de top vind je het Wanchu Paviljoen. Vanuit het Wanchu Paviljoen, heb je een mooi uitzicht over de Verboden Stad en kun je de witte Dagoba van het Beihai Park zien.

De Jingshan heuvel staat ook wel bekend als de Kolenheuvel en dankt zijn naam aan een miscommunicatie. Westerse bezoekers verwarden het Chinese woord voor ‘mei’ met het woord voor ‘kolen’, de Chinese zelf noemde het namelijk Meishan (Mooie Heuvel).

Aan de noordelijke kant van het park is het Beijing Childern’s Palace gelegen, een school opgericht in 1954 voor getalenteerde kinderen.

Praktische informatie

 • Toegangsprijs het hele jaar: CNY 2 (exhibities niet in begrepen, de prijs hiervan wisselt).
 • Openingstijden Apr. Tot Okt.: 06:00-21:00
 • Openingstijden Nov. Tot Maa.: 06:30-20:00
 • Je pakt lijn 5 met de metro en stapt uit bij Dongsi, uitgang C. Vanuit hier is het nog een stuk lopen dus neem een goede kaart mee. Het beste kun je het Jingshan park bezoeken na de Verboden Stad, vanuit de noordelijke uitgang van de Verboden Stad loop je het park namelijk meteen binnen.

Jingshan ParkJingshan Park

Beijing World Park

Het park is gelegen in het zuidwesten van Beijing, geopend in 1993 en ontvangt jaarlijks 1.5 miljoen bezoekers.

Het World Park is een thema park met als doel de bezoekers een wereld tour te geven. Het park is verdeeld in zeventien thema’s waaronder Europa, Amerika, Oceanië en Azië. Deze thema’s zijn verbonden door een waternetwerk in de vorm van de vier oceanen. In deze thema’s staan beroemde gebouwen zoals de Piramiden, de Eiffeltoren, de Grand Canyon, etc., maar ook zijn er laser fonteinen, er is een sprookjes wereld en een planten doolhof. Er worden parades in traditionele klederdracht gelopen, dansshows in open of overdekte theaters, Thaise olifant en krokodillen optredens en in mei tijdens de National Day zijn er grote tuin feesten.  Kortom in Beijing in een dag  de hele wereld zien.

Praktische informatie

 • Toegangsprijzen van april tot oktober: CNY 100 en van november tot april: CNY 65.
 • Kinderen onder de 1.20m zijn gratis.
 • Openingstijden van april tot oktober 09:00-21:00 en van november tot april 09:00-17:00.

Overige parken in Beijing zijn:

Chaoyang Park, Ditan Park, Xianshan Park (Fragrant Hills), Daguanyan (Grandview Garden), Haidian Park, Honglingjin Park, Longtan Park, Milu Yuan, Ritan Park, Shichahai Park, Wuzuolou Forest Park, Yuetan Park en het Zhongshan Park.

Zizhuyuan park

Het Zizhuyuan park heeft als bijnaam het Paarse Bamboe Park, dit omdat er meer dan vijftig soorten bamboe in het park groeien. Het park werd in 1953 aangelegd en staat bekend om zijn Ming- en Qing Dynastie objecten verspreid in het park. Het park bevat veel water elementen, zo beslaat het meer een derde van het park en lopen er de Nanchang rivier en het Shuangzi kanaal doorheen. Het is mogelijk om boottochten te maken over het meer, kijk bij aankomst uit naar aanmeerplaatsen en informeer naar de tarieven.

Praktische informatie

 • Het park is gratis en is toegankelijk van mei tot september tussen 06:00-22:00 en van oktober tot april tussen 06:00-21:00.

DSC00694

Yuyuantan park (Jade Meer Park)

Het Yuyauntan park is westelijk gelegen in de stad en bestaat uit meerdere tuinen en bossen. In het park zijn verschillende watertours te maken, de langste water tour van Beijing start hier ook deze is 26 km lang. De Kersen Tuin is een van de tuinen gelegen in het park, deze ligt noordwestelijk en is beroemd om zijn kersenbloesems. Een deel van de bomen stamt uit 1973, toen Japan 180 kersenbomen als cadeau gaf. Ondertussen zijn er een aantal bomen bij geplaats en is het aantal opgelopen tot 3.000 bomen! Aan het einde van maart en het begin van april staan deze bomen in bloei en is het een populaire toeristische bezienswaardigheid.

De Liuchun Tuin werd in 1973 aangelegd en ligt in het oosten. Liuchun betekent ‘laat de lente blijven’, er zijn dan ook bloemen en bomen geplant die in de lente uitkomen. Er zijn voornamelijk forsystias, magnolia’s, rozen en crab-apple bomen geplant. Bij de ingang van de tuin vind je een muur, deze is gedecoreerd met porseleinen stukjes verschillende taferelen uitbeelden. Onder anderen een pasgeboren baby in zijn moeders armen ligt en een dansend meisje met een zwaan.

Bij de zuidpoort vind je het Oude Pijnboom Bos, de bomen stammen uit de Qing Dynastie (1644-1911) en zijn meer dan 100 jaar oud.

Praktische informatie

 • De toegangsprijs bedraagt CNY 2 en CNY 10 tijdens de Kersen Bloesem Cultuur Exhibitie van eind maart tot begin april.

Openingstijden zijn wisselend:

 • Dec. Tot Maa.: 06:30-19:00
 • Apr. Tot Mei. En Sep. Tot Nov.: 06:00-20:30
 • Jun. Tot Aug.: 06:00-21:30
 • Met de metro pak je lijn 1 en stap je uit bij Gongzhufen, je neemt een noordelijke uitgang en loopt vervolgens een 10-15minuten noordelijk langs de snelweg totdat je de ingang van het park vindt.

DSC00724

Beijing Botanische Tuin

De Botanische Tuin ligt tussen het Xiangshan park en de Yuguan heuvel, het is 25km buiten Beijing gelegen. In 1956 begon de aanleg van de tuin en is uitgegroeid tot 2.000.000m2 . Het park is ingedeeld in thema’s, de thematuinen bevatten onder andere de Lila tuinen, Chinese rozen tuin en de Fleurige perzik tuinen. Het Greenhouse in het park is een kas die in 1998 open ging voor publiek. Het Greenhouse is 9.800m2 groot en bevat tropische regenwoud en desert planten. Ook zijn de Wofo tempel en de Memorial of Cao Xueqin te bezichtigen en is er een dinosaurus exhibitie.

Praktische informatie

 • De toegangsprijs bedraagt CNY 10 en CNY 5 voor studenten.
 • De toegangsprijs voor het Greenhouse bedraagt CNY 50 en CNY 40 voor studenten.
 • De Wofo tempel is voor iedereen CNY 5.

Toegangstijden zijn per onderdeel anders:

 • Botanische tuinen, zomer: 06:00-20:00 en winter: 07:30-18:00
 • Wofo tempel, zomer: 08:00-16:00 en winter: 08:30-16:00
 • Greenhouse, zomer: 08:00-16:00 en winter: 08:30-16:00
 • The Memorial of Cao Xuenqin, zomer: 08:30-16:30, winter 09:00-16:00

Er zijn verschillende manieren om bij de tuinen te komen.

 1. Lijn 1 en station Guzhen met bus 318
 2. Lijn 2 en station Xizhimen, uitgang D, en bus 563.
 3. Lijn 4 en station Beigongmen met bus 331, 696, 563.

Taoranting Park

Het Taoranting Park ligt in het zuidoosten van Beijing en wordt ook wel het Blije Park genoemd. Het park bestaat grotendeels uit het meer met hierin een klein eiland dat verbonden is met de wal doormiddel van twee boogbruggen. Het park dankt zijn naam aan het bekendste bouwwerk in het park het Taoran Ting Paviljoen. Dit Paviljoen is een van de vier bekende historische paviljoens in China en werd gebouwd in de Qing Dynastie. Het paviljoen is onderdeel van de Cibei Tempel die zuidwest van het eiland ligt.

Als je je toegangsticket aangeschaft hebt kom je meteen in de Chinese Rozentuinen waar tientallen soorten rozen staan met een fontein in het midden. Als je een stukje doorloopt kun je twee kanten op, voor je ligt het prachtige meer met hierin een eiland en vreemd genoeg een gigantische, knalgele badeend. Links van je ga je richting de commerciële kant van het park en rechts naar de natuurkant. Laten we eerst naar de linkerkant gaan, hier vind je een boekenmarkt voor jong en oud. Allemaal in het Chinees vind je verschillende boeken van kinderverhalen tot een boek over het chirurgisch verwijderen van een galblaas. Als je verder doorloopt kun je de eerste dino’s al horen. Jazeker dit is een themapark zeer geschikt voor kinderen! Rondom het meer staan er meerdere bewegende dino’s en skeletten. Aan deze westelijke kant van het park vind je verder een aantal paviljoens om te relaxen, bootjes die je huren kunt om het meer op te gaan en zijn er kraampjes waar van alles verkocht wordt.

Wanneer je meer naar de rechter (oostelijke) kant van het park gaat zal je meer paviljoens en planten aantreffen. Het huidige park staat vol met historische en culturele voorwerpen zo zijn er hier muurschilderingen en bronzenplaten te vinden. De Hertentuinen en Lelievijver liggen ook aan deze kant van het park.

Voornamelijk ’s avonds zijn er veel mensen te vinden er wordt gebadmintond, tai chi beoefend, kleine kinderen spelen op de pleinen, soms worden er traditionele dansen opgevoerd en vissers zijn er in overvloed.

Praktische informatie

 • De toegangsprijs bedraagt CNY 10 en voor studenten CNY 5, voor dit bedrag mag je van alles genieten wat het park je te bieden heeft.
 • De openingstijden zijn van 06:00-21:30
 • Met de metro neem je lijn 4 naar het gelijknamige station Taoranting, hier neem je een zuidelijke uitgang en wordt het even zoeken het park staat niet aangegeven! Als je denkt verdwaald te zijn omdat je door woonwijken loopt dit hoort, als je een vismarkt vindt dan zit je goed het park ligt hier naast! Het is 5-10 minuten lopen vanuit het metrostation.

DSC00686Lelievijver in Taoranting Park

Taoranting (2)Paviljoen in Taoranting Park

Back To Top