skip to Main Content

Op stadsavontuur door Beijing: langs tempels en gefrituurde krekels

Beijing, de stad van ‘nine million bicycles’ zoals Katie Melua al zong. En zeker ook de stad van ruim 11 miljoen inwoners, honderden tempels, het grootste plein ter wereld en vele kilometers Chinese Muur om te verkennen. Waar te beginnen? Wie voor het eerst naar Beijing reist, raakt al snel wat overweldigd door alle keuzes. We zetten daarom onze favorieten in Beijing voor je op een rijtje, met daarin de hoogtepunten van de stad én wat verrassende plekjes.

Het avontuur van Riksja Travel

Het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad

Deze twee plekken mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens je bezoek aan Beijing. Aan het grootste plein ter wereld ligt de Verboden stad waar Chinese keizers in de 18e eeuw  afgesloten van de buitenwereld leefden. De Verboden Stad heeft meer dan 1000 ruimtes, dus wie niet wil verdwalen doet er goed aan een gids in de arm te nemen. Die kan je ook van alles vertellen over het leven ten tijde van de keizerlijke dynastieën.

De Lama Tempel

Van de vele tempels die Beijing rijk is, vinden wij de Lama Tempel een aanrader. Dit Tibetaanse complex bestaat uit rode tempelhuizen en krulpagodes, waar de geur van wierook en sandelhout je tegemoet komt. Ook vind je overal lampjes gevuld met yakboter. Het is een fijne plek om rond te dwalen en in elke hoek vind je nieuwe rijkversierde details en ornamenten.

Verken de hutongs, de oude volkswijken

In het hedendaagse Beijing vind je oude tradities en moderne ontwikkeling naast elkaar. Zo staan er hoge glinsterende wolkenkrabbers met daarnaast oude volkswijken, hutongs genaamd, met smalle straatjes en versierde huizen met karakteristieke binnenplaatsen. Een tocht door deze hutongs doet je beter begrijpen hoe de cultuur en tradities van de Chinezen in elkaar steekt. De leukste manier vinden wij per fietsriksja. Terwijl je door de nauwe steegjes wordt gefietst krijg je onderweg een glimp te zien van het leven in de patiohuizen, langs pruttelende potten en pannen en wapperende was.

Stap op de Chinese Muur

Een must-do tijdens je Chinareis, maar plan je bezoek goed. Sommige delen van de Muur worden overspoeld door Chinese dagjestoeristen en in colonne over de Muur schuifelen is volgens ons niet echt een aanrader. Beter ga je naar Jingshanling en Simatai, op drie uur rijden buiten Beijing. Je moet er even wat reistijd voor over hebben, maar dan kun je wel een wandeling maken van zo’n 10 kilometer waar niemand je voor de voeten loopt. Sommige stukken van de Muur zijn hier niet gerestaureerd en vormen een uitdaging, maar wij vonden het het klimmen meer dan waard.

Op foodsafari naar de lokale markt

Wie kent ze niet, die verhalen van schorpioenen op een stokje en (letterlijk) hond in de pot. De Chinezen houden er een bijzondere eetcultuur op na! Ga samen met een gids op foodsafari en dwaal over een markt waar de Chinezen zelf hun inkopen doen. Gefrituurde krekels, kippentenen… Je kunt ook zelf proeven, als je het aandurft. Sluit af met een echte Chinese delicatesse: pekingeend in een traditioneel restaurant.

Bovenstaande tips zijn samengesteld door Edith Huntink van China online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. De reisspecialisten kennen het land op hun duimpje en helpen je graag bij het samenstellen van jouw ideale route door China.

China reizen

Algemeen Beijing

Beijing betekent letterlijk ‘’noordelijke hoofdstad ’’. Als de stad geen hoofdstad zou zijn zou hij Peking heten, hierdoor ontstaat de verwarring tussen de naam van de stad. Een feit blijft is dat met allebei de namen dezelfde stad wordt bedoeld. Ook de naam Yanjing kan op de hoofdstad duiden.

Beijing geldt als het hart van China op gebied van politiek, economie en cultuur. Dicht gelegen aan de noordoostkust van China neemt deze stad een belangrijke handelspost in. Na Shanghai is Beijing met een inwoneraantal van 19 miljoen de grootste stad in China.

Eenmaal in Beijing zal je merken dat de 19 miljoen inwoners niet de enige zijn die in de stad verblijven. Jaarlijks zijn er in de Chinese hoofdstad ongeveer vier en een half miljoen toeristen te vinden. Overal waar je kijkt zie je zowel burgers als toeristen lopen. Doordat de stad veel historische bezienswaardigheden heeft is hij populair onder bezoekers aan China. Anders dan de moderne Chinese metropolen die de afgelopen 30 jaar een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt, leeft Beijing rondom zijn monumenten, paleizen en tempels. Beijing is van oudsher altijd dé stad geweest waar de keizers verbleven. Dit gegeven heeft er voor gezorgd dat er veel Chinese bouwwerken in oude stijl en onaangetaste cultuur te vinden is.

Galerij Beijing van Riksja Travel

Riksja Travel samenwerking met Vakantie naar China
Riksja Travel samenwerking met Vakantie naar China afbeelding 2
Riksja Travel samenwerking met Vakantie naar China afbeelding 4
Riksja Travel samenwerking met Vakantie naar China afbeelding 5

Map van Beijing

Back To Top