skip to Main Content

Omgangsvormen in China

China heeft een andere cultuur en andere gewoontes, dat is iets wat je ook snel zal merken. Eenmaal aangekomen valt je namelijk al gelijk het een en ander op wat je in eerste instantie als vreemd zal ervaren. Het is daarom handig dat je al enige voorkennis hebt in de omgangsvormen in China. Vakantie naar China helpt je daar natuurlijk graag bij.

Algemeen

Chinezen zijn zeer gastvrije en vriendelijke mensen, dat merk je snel want je ze stellen veel vragen. Zo willen ze graag weten wie je bent en waar je vandaan komt en naartoe gaat. Dit is zeer gebruikelijk dus je kan dit gewoon terug vragen. Hoe het met je gaat wordt in de mindere maten gevraagd in tegenstelling tot Nederland, waar het nagenoeg ieder gesprek wel een keer wordt gevraagd. Dit doet ze niet omdat ze geen interesse tonen, maar meer omdat het niet ingeburgerd is.

Daarnaast kan het voorkomen dat een Chinees die tegen je praat wel erg dicht in je buurt komt. Dit is vrij normaal, in Nederland zijn we nu eenmaal gewend om een “gepaste” afstand te houden. Kijk dus niet raar op indien dit gebeurd, en maak rustig de conversatie af met de persoon in kwestie.

Ouderen

Iets om rekening mee te houden is dat men in China veel waarde hecht aan ouderen. Ze hebben namelijk ontzettend veel respect voor deze groep en dat merk je ook snel. Als een ouder persoon je iets vraagt wordt er van je verwacht dat je dit ook doet. Sta bijvoorbeeld voor een ouder persoon op als er geen plaatsen meer zijn in bijvoorbeeld de bus of metro, en help deze groep indien nodig.

Shoestring - China
Back To Top