skip to Main Content

Musea Beijing

Beijing is rijk aan musea en rijk aan diversiteit, hieronder hebben wij een aantal grote/populaire musea voor u op een rijtje gezet en een aantal kleine . Houdt er rekening mee dat de meeste musea op maandag gesloten zijn en er vaak van te voren gereserveerd dient te worden.

Militair Museum van de Volksrepubliek van China

Het werd geopend in 1959, om het tienjarige bestaan van de republiek te vieren. Het museum heeft een grote collectie aan wapens en kunst tentoongesteld in 22 hallen op drie vloeren. De grootste tentoonstelling staat in de Hal van Wapens, hier staat een grote collectie nationale en internationale antieke wapens. In de collectie zijn ook veel internationale voorwerpen te zien. Er staan tanks uit de Sovjet unie, gekocht of gedoneerd, Japanse en Amerikaanse wapens. In de hal zijn tanks, anti-raket wapens, vliegtuigen en kleine vuurwapens te zien. Ook is er in de Hal van Wapens een gedeelte voor het Chinese ruimte programma gereserveerd. In de andere hallen zijn beelden, schilderijen, kaarten en films te zien.

Momenteel (zomer 2015) is het hoofdgebouw in verbouwing. Je kunt je alleen de hallen buiten en een expositie in een bijgebouw bezoeken. In de op loodsen lijkende hallen buiten zijn onder andere tanks, vliegtuiten en anti-raketwapens te zien. De expositie bestaat uit verschillende foto’s en voorwerpen van verschillende oorlogen, de gehele expositie is in het chinees.

Praktische informatie

De toegang is gratis en het museum is open van 08:30 tot 17:00, gesloten op maandag. Het museum is heel makkelijk te bereiken met de metro, het heeft namelijk zijn eigen stop! Neem lijn 1 of 9 en stap uit bij het station Military Museum.

Militair museum (1) Militair Museum van de Volksrepubliek van China

Chinese Wetenschaps- en Technologische Museum

Het Chinese Wetenschaps- en Technologische Museum is zoals de naam doet vermoeden een wetenschappelijk museum en bestaat uit twee hallen. De eerste hal werd geopend in 1988 en de tweede in 2000. In Hal 1 worden onder andere astronomisch apparaten, kompas, buskruit, apparatuur om brons te smelten en te gieten tentoongesteld. In Hal 2 komen er thema’s voorbij zoals ruimtevaart, energie, communicatie en informatie technologie, biologie en milieu wetenschappen. De Wetenschapsparadijs hal is met interactieve objecten geschikt voor kinderen van 3 tot 10 jaar. Verder is er ook een Special-effect Theater waar bezoekers een 4D-film kunnen zien. Je bekijkt de film terwijl je in een beweegbare stoel op een beweegbaar platform zit. Ook geschikt voor jongere kinderen (minimaal 1.20m).

Praktische informatie

De toegangsprijzen zijn voor de hallen verschillend. De hoofdexhibitie met de Wetenschapsparadijs hal kost CNY 30 voor volwassenen, kinderen onder de 18 zonder begeleiding kosten CNY 15, met begeleiding zijn zij gratis. Kinderen onder de 1.20m begeleid door een volwassenen zijn sowieso gratis.   De Wetenschapsparadijs hal kost los voor 3-10 jarige CNY 20 en voor volwassenen CNY 10.   Het Special-effect Theater kost CNY 30, bezoekers dienen groter te zijn dan 1.20 en jonger dan 70 jaar.

Maandag is het museum gesloten, op dinsdag tot zondag is het geopend van 09:30-17:00.

 

Beijing Museum of Natural History

Het museum werd geopend in 1951 onder de naam Nationaal Central Museum of Natural History, in 1962 werd de naam gewijzigd. Het is het grootste museum over natuur historie in heel China. De collecties bevatten onder andere paleontologie, ornithologie, zoogdieren en ongewervelde, maar ook staat er een grote collectie dinosaurus fossielen en skeletten.

In de 4D bioscoop worden er de hele dag door verschillende films getoond. ‘Schilpadden avontuur’, ‘prehistorische avonturen’ en ‘nacht van de herrijzenis’ zijn een aantal titels. Het schema van de films kunt u vinden op de site van het museum zelf en zijn te verkrijgen bij de balie.

Praktische informatie

De toegang is gratis, maar er dient een dag van te voren telefonisch gereserveerd te worden. Voor groepen (+20 personen): 010-67024439, 67024435. Individueel: 010-67024431, 67020733.   Het museum is op maandag gesloten, op dinsdag tot zondag is het geopend van 09:00 tot 17:00

 

Beijing 798 Art Zone

Een van de gebouwen in de kunstzone heet de 798 fabriek, deze fabriekshal diende vroeger als operationele bedrijfshal. Toen het pand verkocht werd besloot een groep kunstenaars zich te verenigen en huurde de hal, dit was het begin van de 798 zone. De kunst verspreide zich al snel rondom de fabriekshal en is uitgegroeid tot een wijk in het noordoosten van Beijing met industriële gebouwen en kleine galerijen. Een plaats waar hedendaagse cultuur, kunst en hun artiesten samenkomen. Er zijn exhibities van kunst, fotografie en beeldhouwkunst, maar ook modeshows, openbare graffiti en andere vormen van straatdecoratie te zien.

Praktische informatie

De wijk is vrij toegankelijk, de meeste exhibities zijn gratis en overdag open. ’s Nachts is de kunstzone slecht verlicht en niet drukbezocht, houd hier rekening mee. Via de website van het 798 district is een plattegrond te vinden, maar in de zone zelf is deze ook te verkrijgen en meestal lopen er mensen rond die als gids willen fungeren.

Nationale Kunst Museum van China

Het museum werd geopend in 1962 en de renovatie werd in januari 2005 afgerond. De collectie is een mengeling van de oudheid, moderne en hedendaagse Chinese kunst en westerse kunstwerken. De collecties zijn verdeeld in specifieke categorieën waaronder: traditionele Chinese schilderkunst, olie verg, beeldhouwen, nieuw jaar schilderkunst, karikatuur, pottenbakken, kostuums.

Praktische informatie

Er worden 4.000 gratis tickets aan de deur (09:00-16:00) en 2.000 online vergeven per dag.

De openingstijden zijn van 09:00 tot 17:00.

 

Beijing Theater Museum

Het theater werd gebouwd in 1807 tijdens de Qing Dynastie, maar werd pas na renovatie geopend voor publiek in 1997. In de grote hal is de geschiedenis en de ontwikkeling van het museum te zien. In andere zalen kun je de ontwikkeling en geschiedenis van de Beijing Opera bekijken en zijn er foto’s en geluidsopnames aanwezig van artiesten van de Beijing Opera.

Praktische informatie

Gratis te bezichtigen.

 

Beijing Capital Museum

Een kunst museum, geopend in 1981 en verhuisde in 2006 naar het huidige gebouw. Het heeft een uitgebreide collectie aan porselein, kalligrafie, jade, schilderijen, zegels, beelden, brons en boeddhistische beelden. In het museum is natuurlijk een vaste collectie aanwezig, maar er zijn ook twee vloeren voor tijdelijke exhibities. Een van de topstukken in het museum is het tablet van de keizer Qian Long (The Stele of the Emperor Qian Long), het is gemaakt uit wit marmer, 6.7 meter hoog en weegt meer dan 40 ton. De tablet bevat twee passages die beide het belang van de hoofdstad benadrukken.

Praktische informatie

De toegang is gratis, maar je dient minimaal een dag van te voren te boeken via: http://www.capitalmuseum.org.cn/en/RESERVATION.htm. Open van dinsdag tot zondag van 09:00 tot 17:00. Neem lijn 1 van de metro en stap uit bij het Muxidi station.

Chinese Spoorweg Museum

In het museum worden treinen en locomotieven getoond vanaf 1949. Het museum ligt buiten het centrum van Beijing (15km). In het museum is een testbaan aanwezig die verbonden is met een voormalige station in de buurt van het Tiananmen plein.

Praktische informatie

Toegangsprijs is CNY 20 voor volwassenen en CNY 10 voor studenten. Gesloten op maandag, openingstijden op dinsdag tot zondag van 09:00-17:00.

 

China National Film Museum

Het Chinese Nationale Film Museum is het grootste professionele film museum van de wereld en geopend in 2005. Het is gelokaliseerd in het noordoosten van Beijing. Er wordt 100 jaar van Chinese film getoond in twintig permanenten exhibitie hallen op vier vloeren. Het museum heeft een IMAX bioscoop en twee digitale projectie bioscoopzalen.

Praktische informatie

Gratis toegankelijk. Openingstijden: 09:00-16:30

 

Nationaal Museum van de Volksrepubliek van China

Gelegen aan het Plein van de Hemelse Vrede. Het museum werd geopend in 2003 en is een combinatie van de musea die al in het gebouw zaten, het Nationaal museum van Chinese Geschiedenis en het Museum van de Chinese Revolutie. Het museum laat de culturelere geschiedenis van China zien tot 1921, het jaar waarin de laatste keizer op de troon zat. Aangezien de hele geschiedenis van China tentoongesteld staat zal je veel oude objecten vinden. Zo liggen hier stenen en jade objecten die uit de prehistorie stammen.  Het topstuk dat hier ligt is een tand van Yuanmou Man van meer dan 1.7 miljoen jaar geleden!

Praktische informatie

De standaard tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken, echter mogen er maar 3.000 bezoekers per dag naar binnen. Wees er dus vroeg bij! Het museum is gesloten op maandag en van 09:00 tot 17:00 geopend op de andere dagen. Groepen dienen te reserveren via 010-65116400.

Museum van China Nationaal Museum van de Volksrepubliek van China

Today Art Museum

Het Today Art Museum is een privaat non-profit museum en heeft als doel de hedendaagse Chinese kunst te helpen bij de ontwikkeling. Het is pas in 2002 geopend en werd opgericht door Zhang Baoquan. Het museum heeft voornamelijk tijdelijke exhibities, via de site van het museum kun je kijken naar de huidige en opkomende tentoonstellingen.

Praktische informatie

De toegangsprijs bedraagt CNY 20 voor volwassenen en CNY 10 voor studenten, leraren en soldaten.  Kinderen onder 6 jaar onder begeleiding van een volwassenen zijn gratis. Ook zijn er een gratis bezoekdagen. Deze zijn elke eerste zaterdag van de maand en de 18e van mei (de internationale museum dag). Het museum is geopend van 10:00 tot 18:00.

Back To Top