skip to Main Content

Hong Kong

Het gebied wordt al 5000 jaar bewoond en heeft toch een relatief jonge stad: Hong Kong. Nadat Hong Kong in 1997 officieel door de Britten werd afgestaan en bij China werd gevoegd, heeft deze stad geen minuut stilgestaan. De stad, die nog steeds een bijzondere positie bekleedt in China, wordt gezien als één van de invloedrijkste steden in Azië en dat is niet voor niets.

Informatie

Algemeen
Hong Kong is een land op zich. De provincie Hong Kong ligt in het zuidoosten van China en bestaat uit 2 grote eilanden, Lantau en Hong Kong-stad,  en een schiereiland: Kowloon. Dat de provincie bestaat uit verschillende eilanden blijkt geen probleem voor de bereikbaarheid. Er zijn genoeg veerboten en treinen die de mogelijkheid bieden snel van het ene eiland naar het andere te reizen. Ten zuiden van de provincie ligt de Zuid-Chinese zee. De stad Hong Kong bevindt zich in het zuiden van de gelijknamige provincie. De stad zelf heeft een oppervlakte van ongeveer 80 vierkante kilometer en kan vergeleken worden met de oppervlakte van de provincie Groningen.

Hong Kong is een Speciale Administratieve Regio in China, wat inhoudt dat de provincie totaal afgesloten is van de rest van China op economisch gebied. Doordat Hong Kong tot 1997 eigendom van de Britten was, heeft het een belangrijke marktpositie ingenomen. Om de ontwikkeling van de stad door te zetten heeft China besloten Hong Kong met een zwaarbewaakte grens af te sluiten. Zo kan de economische groei in Hong Kong doorgaan, zonder de Chinese wetten te overtreden.

Hong Kong-stad is een erg moderne stad waar het straatbeeld bepaald wordt door grote billboards en hoge wolkenkrabbers. Er is altijd wat te doen en ontdekken omdat er zo veel mensen in de stad wonen en er eigenlijk weinig verschil bestaat tussen dag en nacht: Hong Kong leeft 24 uur per dag. In de provincie wonen meer dan 7 miljoen mensen, waarvan 1,3 miljoen op het eiland waar de stad zich bevindt.

Hong Kong Island Tour

Hong Kong is een groot economisch centrum in China en heeft een eigen munteenheid: de Hongkong dollar. De economie van Hong Kong draait op investeerders vanuit het buitenland die een graantje mee willen pikken van de economische groei in China en door deze provincie toegang kunnen krijgen tot het achterliggende land. Hong Kong is samen met Shanghai een belangrijke handelsstad voor China. Mede door zijn gunstige ligging aan zee en andere wateren is het achterland makkelijk bereikbaar.

Reisgids

Cultuur

De provincie Hong Kong kan in bijna alle opzichten beschouwd worden als een apart land. De grens met China is goed afgesloten en de provincie geldt als een speciale administratieve zone. Ook in Hong Kong zelf vindt men grote verschillen. Ondanks dat 93% van de bevolking Chinees is, zijn er in Hong Kong-stad bijvoorbeeld grote verschillen in bevolkingsgroepen. Je vindt er keurig verzorgde zakenmannen, maar ook boeddhistische monniken. Ook zijn prachtige Chinese tempels omringd met reusachtige wolkenkrabbers. Deze diversiteit geeft een de stad een eigen karakter.

Doordat niet alleen de Chinese talen Mandarijn en Kantonees als officiële talen worden beschouwd maar ook het Engels, is het voor veel toeristen makkelijker om zich in de stad verstaanbaar te maken. Ook dit aspect maakt Hong Kong een makkelijk te bezoeken stad. Hong Kong is toegankelijk voor iedereen. In Hong Kong is overal moderne Chinese cultuur te herkennen met een westerse invloed. Op culinair gebied bijvoorbeeld is er veel aanbod in Chinese gerechten, maar ook fastfoodrestaurants zijn zeker geen uitzondering.
Hong Kong telt meer dan 7600 wolkenkrabbers en is daarmee een centrum van moderne architectuur. Zo behoren de Bank of China Tower en het International Commerce Center niet alleen tot de hoogste gebouwen ter wereld, maar springen ze ook in het oog als architectonische hoogstandjes.

In de provincie Hong Kong is er niet veel aanbod op het gebied van musea. Op het eiland Kowloon vind je het Hong Kong science museum en Hong Kong museum of History. Twee musea die elk de moeite waard zijn om te bezoeken, door hun interessante en uitgebreide tentoonstelling.

Klimaat
Hong Kong heeft een warm zeeklimaat wat resulteert in een temperatuur die heel het jaar niet onder de 14⁰C komt. De provincie is een warme bestemming met in de zomer temperaturen tot 32⁰C. Echter is er van mei tot en met september veel kans op regen. Het aantal dagen regen in deze periode bedraagt gemiddeld 17 dagen per maand. Ook is er, net als een groot deel van het oosten van China, in de zomer kans op orkanen.

Aanbevolen artikelen

Macau

Macau

Winkelen In China

Winkelen in China

Mobiele Telefonie

Mobiele telefonie in China

Tempel In Macau

Excursie Macau

Back To Top