skip to Main Content

Grote muur van China

Vele dynastieën van keizerlijke families hebben gebouwd aan een meesterwerk: de duizenden kilometers lange Grote Muur. Iedereen kent dit wereldberoemde bouwsel. Deze muur, die behoort tot één van de zeven wereldwonderen, ligt onder andere dicht bij de hoofdstad in de buurt. Grote gedeeltes van de Chinese Muur staan nog steeds overeind en zijn opengesteld voor bezoekers. Rondtrekken op of rond de Muur kan je uren bezighouden.

Grote Muur (2)    Grote Muur (3)

Geschiedenis

De Grote Muur, die ook wel de Chinese Muur wordt genoemd, bestaat uit steen en aarde en is oorspronkelijk bedoeld als scheidslijn tussen de beschaafde Chinese wereld en boeren en nomaden. De Chinese Muur heeft een geschiedenis die teruggaat tot 7 eeuwen voordat de christelijke jaartelling begon en loopt over alle voorstelbare soorten ondergrond.

De Grote Muur wordt beschouwd als één van de zeven wereldwonderen en is op zijn hoogtepunt volgens kenners 10.000 kilometer lang geweest. Het bouwwerk is zo lang doordat hij niet een rechte lijn voorstelt maar kronkelt als een meanderende rivier.  De lengte van 10.0000 kilometer is inclusief natuurgrenzen die aan de Muur liggen zoals bergen en rivieren. Of het nu een natuurgrens of een hoge muur was, een feit was dat je niet zomaar aan de andere kant van de grens kwam in het oude China.

De bouw van de Chinese Muur heeft verspreidt over vele eeuwen plaatsgevonden. Je kunt je dus voorstellen dat in de betreffende eeuwen belangrijke ontwikkelingen hebben plaatsgevonden op het gebied van de bouwkunst. Bouwmaterialen, methoden en bouwstijl alle verschillende tijdperken komen naar voren wat betreft deze aspecten in de kilometers lange muur. Op sommige plekken bestond de Chinese Muur uit aangestampte planten of in elkaar gevlochten takken. Deze waren natuurlijk wel op een manier gevlochten opdat ze een stevige constructie vormden.

Heden

Door het verschil in materiaal staan sommige delen van de Muur nog overeind maar zijn andere delen helaas vergaan tot hoopjes aarde. Het gedeelte van de Grote Muur die in het westen veel bekendheid geniet is het deel dat door de Ming-dynastie is gebouwd. Dit deel van de Grote Muur bestaat uit baksteen en vormt zo een duurzame verdedigingslinie. De westelijke helft van de Ming-muur is op traditionele wijze gebouwd, de oostelijke helft had een functioneler doel: het beschermen van Beijing. Het oostelijk deel is dus minder mooi maar even ondoordringbaar als de andere delen van deze legendarische verdedigingslinie.

Grote Muur (9) Badaling

Vanuit Beijing kun je op verschillende plekken de grote muur bezoeken. Op 60 kilometer noord van Beijing ligt het meest toeristische stukje muur. Het plaatsje waar dit deel van de Muur doorheen loopt heet Badaling. Wanneer je aankomt rijden met de auto, trein of bus zie je eerst kleine huisjes in de bergen staan, oude uitkijkposten! Vervolgens zie je kleine stukjes muur in de verte opduiken. Eenmaal bij de parkeerplaats of het treinstation zie je de muur meteen in volle glorie. Wanneer je je ticket hebt gekocht kun je kiezen ga je links of rechts steil omhoog? Het is een flinke klim. De weg bestaat uit gladde, steile voetpadden, hoge traptreden (soms 4 of 5 lagen bakstenen hoog) en ongelijke treden en delen waar houtenbalken neergelegd zijn om de voetganger te helpen niet weg te glijden. Het is het best bewaarde deel van de muur en het wordt vandaag de dag goed bijgehouden. Dit deel van de muur vindt zijn oorsprong in 1505 tijdens de Ming dynastie. Met 12km en ongeveer 45 uitkijkposten en –torens kun je hier een goed stukje lopen en geeft het een beeld van de functie die de muur ooit had. Op dit gedeelte van de muur staan een redelijk aantal souvenirkraampjes en zijn er veel fotograven die je een foto, met of zonder kameel (ja je hoort het goed) proberen te verkopen. Deze commerciële kant van de muur doen echter niet af aan de prachtige, eindeloze natuur die je om je heen zult zien. Overal waar je kijkt zie je muur opduiken en verdwijnen, voor je zie je alleen trappen opdoemen of in het niets verdwijnen. Het is zeker een klim waar je flessen water voor in moet slaan en je niet in moet vergissen, maar wat is het de moeite waard!

Vlak bij de Grote Muur in Badaling liggen ook de 13 graftombes van keizers uit de Ming-dynastie, waarvan er enkele opengesteld zijn voor bezoekers. Vanaf de Grote Muur rijden er bussen naar de Ming tombes en dit zijn twee activiteiten die je goed kunt combineren.

Grote Muur (4) Badaling

Iets verder dan Badaling ligt Mutianyu, het stuk muur dat hier ligt is een verlengde van het stuk in Badaling. De muur verbindt de Juyongguan Pass in het westen met de Gubeikou Grote Muur in het oosten. Het is een stukje ouder en stamt al uit de Noordelijke Qi dynastie (550-557), maar werd herbouwd tijdens de Ming dynastie. De hoofdfunctie was het beschermen van de hoofdstad en de Ming tombes. De muur slingert 4 tot 5m breed door de hoge bergen, bijna onverwoestbaar doordat de muur deels bestaat uit graniet. Je kunt 22 uitkijktorens naast de muur vinden, aan de binnen- en buitenkant, verspreid in het landschap. Tijdens je wandeling over de muur zal je een stukje muur bewandelen met iets meer karakter en ook in het landschap zal je minder dorpjes vinden dan bij andere plaatsen.

Simatai ligt nog een stuk verder, ongeveer 120km van Beijing. Ongeveer 5km van de muur is hier opengesteld en staan er ongeveer 35 bakentorens. Het is een stuk lastiger om in Simatai te komen dan in Mutianyu of Badaling, maar wil je het ware karakter van de muur zien is dit de plaats waar je zijn moet! Het is hier rustiger wat betreft toeristen, het is flink aanpoten om te hiken over dit stukje muur en de natuur is adembenemend. De delen die gerestaureerd zijn, zijn redelijk goed begaanbaar, maar niet met een esthetisch doel opgeknapt. De delen die niet gerestaureerd zijn geven je een beeld over de staat van de muur in de afgelopen honderden jaren.

Praktisch

De Grote Muur is dagelijks geopend van 8:00 tot 16:00. Door de populariteit van de Muur onder toeristen is het aan te raden vroeg te komen. Op die manier hoef je niet lang te wachten voor een ticket en kan je de indrukwekkende Muur in rust bewonderen. De entreeprijs voor het betreden van het bouwsel bedraagt 40 yuan en biedt de mogelijkheid zo lang als het wereldwonder open is rond te zwerven over het stenen plaveisel.

De Chinese muur
Grote muur van China
China grote muur
Grote muur van China uitzicht
Back To Top