skip to Main Content

Geldzaken in China

Net als in de meeste landen speelt geld een belangrijke rol in het dagelijkse leven in China. Geldzaken in China zijn echter wel iets anders dan in Nederland. Zo heb je als officiële valuta de renminbi, ook bekend als de yuan en vrij vertaald als het geld van het volk. Deze munteenheid kan je in heel China gebruiken met uitzondering van Hong Kong en Macau, deze gebieden hebben een eigen munteenheid. Om iets wijzer te worden in de geldzaken van China bieden wij een kort artikel waarin de belangrijke informatie wordt toegelicht.

Introductie vervolg

In het buitenland wordt vaak de afkorting CNY gebruikt, welke staat voor de Chinese yuan. Dit is de munteenheid, terwijl de renminbi de valuta is. In China zelf spreken ze voornamelijk over de renminbi. In de winkels zie je dat aan het volgende teken 元. In China is het trouwens gewoonlijk om over prijzen te onderhandelen als er geen vaste prijs bij staat. Dit kan de eerste keer wat ongemakkelijk aanvoelen, maar het kan je zeker een aardig bedrag besparen over je vakantie. Probeer echter niet te onderhandelen als er een vaste prijs bij staat, zoals bijvoorbeeld in een winkel. Dit werkt meestal niet, en zo voorkom je juist ongemakkelijke situaties.

Geld opnemen
In China kennen ze natuurlijk ook een pinautomaat, en dat maakt het natuurlijk makkelijk om aan geld te komen. Let echter wel op of je kaart geaccepteerd wordt. Dit kan je gemakkelijk herkennen aan de logo’s die deze banken voeren. Vraag daarnaast aan je bank na of je kaart geschikt is om mee in het buitenland te pinnen, als dat niet het geval is kan je meestal een andere kaart aanvragen. Daarnaast kan je pinnen met een creditcard, aangezien MasterCard en Visa nagenoeg overal geaccepteerd worden, houd wel rekening met extra kosten hiervan. We raden je tevens aan om een extra pinpas of creditcard mee te nemen voor het geval je een pas verliest.

Geld wisselen
Naast het opnemen van geld met je bankpas of creditcard is het natuurlijk ook mogelijk om euro’s om te wisselen naar CNY. Dit kan je al meteen doen op het vliegveld bij een wisselkantoor. Daarnaast staan er ook pinautomaten dus mocht je liever willen pinnen kan dat natuurlijk ook. Let wel op dat als je eenmaal in China bent en je wilt geld wisselen dat je dit dan alleen doet in een officieel wisselkantoor en niet op straat.

Back To Top