skip to Main Content

Bank of China

Je kunt het gebouw misschien kennen uit de film Mission Impossible III, Tom Cruise Bungee Jumpte van dit gebouw. De Shanghai Bank of China Tower (上海中銀大廈), is een 258m hoog gebouw, gelegen in het Pudong district. De toren werd ontworpen door het Japanse architectuur bureau Nikken Sekkei en dateert uit 2000.

Het gebouw is een glinsterende verschijning en bestaat uit meerdere componenten. Het midden is een blauw, eclips-vormige toren. Hierom heen is een constructie bestaande uit meerdere driehoekige, gouden vlakken met spijlen gebouwd.

Het gebouw is niet te bezoeken, wel te bewonderen!

Tommorow Square

Het vijf na grootste gebouw van Shanghai is het beroemde Tomorrow Square (明天广场). Gelegen in het Puxi district, vlakbij het Plein van het Volk, is de toren 285m hoog en telt het 55 verdiepingen. In 2003 werd de bouw afgerond.

Het gebouw heeft meerdere functies. Zo vind je hier het Marriott hotel met 342 kamers, maar ook 255 exclusieve appartementen.

De toren heeft een zeer ongebruikelijke vorm, de bovenkant lijkt namelijk groter dan de onderkant. De toren is gebouwd met een betonnen vierkant als basis. Hierna gaat het over in diagonale vierkanten richting de top.

Aurora Plaza

Het Aurora plaza is een wolkenkrabber gelegen in het financiële Pudong district. Het gebouw werd ontworpen door Nikken Sekkei en werd afgerond in 2003. Met zijn 185m is dit het kleinste gebouw in dit lijstje, maar zeker niet de minste!

De toren is gebouwd in postmodernistische stijl en valt meteen op. Op de bovenste verdiepingen kun je in grote, rode letters ‘Aurora’ lezen.  De eerste vijf verdiepingen zijn bekleed met graniet, alle hierop volgende verdiepingen zijn bekleed met zilver en goud glas. Een waar kunstwerk wanneer de zon erop schijnt!

Shanghai tower

Naar idee van de Amerikaanse designer Gensler werd eind 2008 begonnen met de bouw van de toren. In de zomer van 2015 werd de toren in gebruik genomen en opengesteld voor publiek.

Gelegen in het Pudong district kun je dit 632m hoge gebouw niet missen. De wolkenkrabber, genaamd de Shanghai Tower, telt 121 verdiepingen en is hiermee de hoogste toren van China. In de wereld staat de toren op de derde plaats en hoeft alleen de Tokyo Sky Tree (634m) in Tokio en de Burj Khalifa (828m) in Dubai voor zich te dulden.

Met 106 liften, die wel 65km/u kunnen halen, en 1.800 parkeerplaatsen kan dit gebouw wel 16.000 bezoekers per dag ontvangen.

Het lijkt op een gedraaid gebouw dat opgebouwd is uit negen, op elkaar gestapelde, cilindrische bouwsel. Het gebouw bestaat uit glas en bied een 360 graden uitzicht over de stad. De toren is ingedeeld in negen zones, elk van deze bevat een atrium, een of meerdere tuinen, restaurants, cafeetjes en winkels.

Dat duurzaamheid het kernwoord was tijdens de bouw van de toren, is overal terug te vinden. De atria en tuinen zijn hier de meest tastbare voorbeelden van, maar ook in het ontwerp vind je allerlei innovatieve, duurzame concepten terug. De glazen façade heeft een draai van 120 graden, op deze manier wordt de wind last verkleint en werd er 25% minder materiaal gebruikt dan bij gebouwen van dezelfde hoogte. Bij de top van het gebouw vind je op de verticale-as windturbines die het gebouw voor een deel van elektriciteit voorzien.

Het dubbele glas zorgt niet alleen voor een fantastisch uitzicht, maar fungeert als een extra isolatie laag.

Praktische informatie

Je kunt de toren gratis bezoeken, echter zijn niet alle verdiepingen en ruimtes toegankelijk, hier wordt gewoon gewerkt.

Met de metro kun je de toren bereiken met lijn 2, stap uit bij het Lujiazui Station, Exit 4.

Met de bus kun je het beste lijn 2 nemen en uitstappen bij de Jin Mao Toren stop.

Wil je niet alleen het gebouw bezoeken, maar de toren bewonderen vanaf het water? Neem dan de ferry Dongjin lijn of de Dongfu lijn en stap uit bij Dongchang Road.

Vakantie naar China overzicht

Shanghai World Financial Center

De naam zegt het al, deze toren staat voor hét financiële centrum van Shanghai. Gewoon als toerist op bezoek zonder zakelijke belangen? Ja dat kan ook!

De toren werd ontworpen door Kohn Pederson Fox en stond in 1997 al op de planning, maar werd pas in 2008 geopend. Dit door de financiële crisis in 1997-1998 en doordat er in 2007 brand uitbrak in de onvoltooide toren.

In het gebouw zijn natuurlijk veel kantoorruimten te vinden, maar er is ook een observatie deck, winkelcentrum en een hotel. Het Park Hyatt Hotel heeft 174 kamers en is gelegen op de 79e tot de 93e verdieping.

Het gebouw herkennen is niet moeilijk met zijn 492m hoog en opvallende gat aan de bovenkant. Het gebouw dankt zijn bijnaam aan deze opening: ‘de bieropener’.  Dit gat dient ervoor om de winddruk op de toren te verkleinen. De huidige vorm van deze opening lijkt op een trapezium, maar het oorspronkelijke ontwerp was met een cirkel. Deze vorm zou echter te veel doen denken aan de Japanse vlag en na protesten werd dit dan ook aangepast.

Praktische informatie

Afhankelijk van de vloeren die je bezoekt betaal je een andere prijs.

Vloer 94Vloer 94, 97, 100
VolwassenenCNY 120CNY 180
+60 en studentenCNY 80CNY 120
Kinderen tussen de 0.80 en 1.20m en gehandicaptenCNY 60CNY 90
Kinderen onder de 0.80mGratisGratis

De toren is iedere dag geopend van 08:00 tot 23:00, met als laatste tijd van binnenkomst 22:00.

Met de metro pak je lijn 2 en stap je uit bij Dongchang Road Station, Exit 4 of Exit 6.

Met de ferry kun je uitstappen bij Dongchang Road pier en loop je 20 minuten.

Oriental Pearl tower

De Pareltoren van het Oosten ( 东方明珠塔) dankt zijn naam aan zijn bijzondere architectuur en trekt jaarlijks toch al snel drie miljoen bezoekers. Jia Huancheng, de architect, zag in 1991 hoe de bouw begon van de toren en deze in 1995 af was. In die tijd was het een zeer revolutionair ontwerp en met de lengte van 468m ook de hoogste toren in China. De televisietoren is gelegen in het financiële district Lujiazui in het district Pudong.

Hoogbouw in Shanghai

De Pareltoren bevat elf bollen van verschillende grote. De twee grootste bollen zijn 50m en 45m in doorsnede, de kleinste is ‘slechts’ 14m. Het ontwerp is gebaseerd op een stuk uit een gedicht genaamd Pipaspel. Dit gedicht werd geschreven in de Tang-dynastie door Bei Juyi. In dit gedicht wordt de muziek van de Chinese pipa, een tokkelinstrument, beschreven als grote en kleine parels die neervallen op een jaden plaat. De bollen in het gebouw weerspiegelen de parels, het oppervlak van de Huangpu Jiang rivier staat voor de jaden plaat.

Je kunt de toren bezoeken, tijdens je bezoek kun je drie observatieniveaus bezoeken. Het Space City niveau is de eerste die je vindt op 90m. Ongeveer 170m hoger vind je de Sightseeing Floor, buiten het adembenemende uitzicht op deze vloer vind je ook een ronddraaiend restaurant. Je kunt hier genieten van een westers lunch (CNY 298) of diner (CNY 328) buffet. Mocht je hier gaan eten dan hoef je geen kaartje te kopen om de toren te bezoeken!

De hoogste vloer heet toepasselijk de Space Module en bevindt zich op 350m hoog.

Verder zijn er vaste en wisselende tentoonstellingen, restaurants, is er een winkelcentrum en is er tussen de twee grote bollen ook een hotel.

Nu denk je natuurlijk de toren is 468m hoog en het hoogste platform is gelegen op 350m, waar blijft die 118m? De antenne bovenop is het antwoord! Vanuit hier worden radio- en televisie-uitzendingen voor een gedeelte van de stad verzorgt.

Praktische informatie

De toren is dagelijks geopend van 08:30 tot 21:30.

Er zijn verschillende tickets beschikbaar:

Combo Ticket (bovenste bol, Shanghai Municipal History Museum en Huangpu River Cruise) = CNY 200

Space Module, bovenste bol, onderste bol en het Shanghai Municipal History Museum = CNY 220

Bovenste bol, onderste bol en het Shanghai Municipal History Museum = CNY 160

Shanghai Municipal History Museum = CNY 35

Per bus kun je lijn 2 pakken en uitstappen bij het Oriental Pearl TV Tower station.

Met de Metro pak je lijn 2 en stap je uit bij Lujiazui station, Exit 1.

Jin Mao tower

‘Gouden voorspoed gebouw’ is de letterlijke vertaling van het Chinees ‘金茂大厦’, maar de wolkenkrabber staat beter bekend als de Jin Mao Tower. Het gigantische gebouw bevindt zich in het zakendistrict van Shanghai, het Pudong district. Het gebouw werd ontworpen door Adrian Smith en werd in 1999 in gebruik genomen.

Wat bijzonder is, is dat deze toren gebouwd is om een aardbeving met de kracht van 6 op de schaal van Richter te weerstaan.

Het gebouw is 421m hoog, bevat 88 verdiepingen. De eerste 53 verdiepingen zijn voornamelijk kantoorruimtes, maar er zijn ook een winkelcentrum en exhibitie hallen te vinden. Het exclusieve Shanghai Grand Hyatt Hotel bevindt zich op de 54e  tot de 87e verdieping. Binnen deze verdiepingen is een grote, spiraalachtige kolom in het midden waardoor je vanaf elke verdieping uitzicht hebt op de lobby gelegen op de 54 verdieping. Op de hoogste verdieping vind je de Cloud 9 bar.

De toren is in postmoderne, ritmische stijl gebouwd. Er zijn klassieke Chinese structuren verwerkt in het gebouw. Zo zijn er pagode-achtige kenmerken terug te vinden en is de toren in een 8 hoek gebouwd. Op de top van de toren is een glazen piramide gebouwd in de vorm van een gestapelde kroon met een antenne bovenop.

Praktische informatie

Veel gedeeltes van de toren zijn niet toegankelijk, maar je kunt naar een speciale sightseeing floor. Hiervoor betalen volwassenen CNY 120, kinderen CNY 60 en kinderen onder de 0.80m zijn gratis.

Deze vloer is geopend van 08:30 tot 21:30.

Met de bus kun je de volgende lijnen pakken en uitstappen bij Lujiazui, 82, 85, 795, 870, 996.

Met de metro pak je lijn 2 en stap je uit bij Lujiazui Station, Exit 5.

Back To Top