skip to Main Content

Chengdu

De stad met de pandaberen, zoals Chengdu ook bekend staat. Met vier en een half miljoen stadsbewoners en nog eens 6 miljoen inwoners daaromheen is Chengdu de op zeven na grootste stad in China. Chengdu heeft echter meer te bieden dan een grote stad met miljoenen inwoners. Het is de hoofdstad van een van de welvarendste provincies in heel China.

Algemeen

Chengdu ligt in de provincie Sichuan, welke in het zuidwesten van China ligt. De stad wordt vaak gezien als doorreis mogelijkheid naar het Tibetaanse gebergte. Dit komt omdat het de laatste stad is die je tegenkomt, als je naar het westen reist, voordat je Tibet betreedt. De stad zelf is echter ook een bezichtiging waard.

In Chengdu heerst een hele andere sfeer dan in andere grote steden in China zoals bijvoorbeeld Peking. Dit komt doordat de stad ver van de hoofdstad en daarmee het regime verwijderd is.

Met een mooi stadspark afgewisseld door luxueuze moderne gebouwen is Chengdu een heerlijk ontspannen plek om te zijn. Chengdu is één van de vier schoonste steden in China, wat het bezoeken van de stad nog aangenamer maakt.

Chengdu-overzicht_Vakantienaarchina

Chengdu is in de westerse wereld vooral bekend door zijn uitzonderlijke archeologische opgravingen. Jingsha Site, het pronkstuk van de archeologische sector in Chengdu, bevat 800 huizen, begraafplaatsen en religieuze plekken. Er wordt met een hoog tempo gewerkt om te zorgen dat de ontdekking zo snel mogelijk wordt blootgelegd.

De stad is niet zo druk als andere Chinese steden en er is dan ook voornamelijk laagbouw te vinden, iets wat steeds uitzonderlijker wordt in China.  De Tibetaans georiënteerde stad is minder op economische groei uit, maar investeert meer in de bevolking. Chengdu wordt dan ook door chinezen beoordeeld als één van de prettigste steden om te wonen. Door de laagbouw wordt de stad door sommigen bestempeld als saai. Er zijn echter veel interessante bouwwerken die klaar zijn om bewonderd te worden. Buiten de laagbouw zijn er bijvoorbeeld ook hoge architectonische meesterwerken te vinden zoals het cultureel centrum en een van de grootste gebouwen ter wereld: The New Century Global Center.

Cultuur

Anders dan andere Chinese steden hebben de inwoners van Chengdu een ontspannen mentaliteit, wat terug te zien is in alles wat ze doen en laten. People’s park is een aangename plek om te zijn en biedt een goede mogelijkheid om tot rust te komen. Overal zijn mensen aan het zingen, dansen of Mahjong aan het spelen. Apart om te zien als je, vanuit het meestal hardwerkende China dat je aan de andere kant van het land tegenkomt, naar Chengdu reist.

Chengdu staat ook bekend om zijn culinaire heerlijkheden. Shaokao en Huogo zijn gerechten die oorspronkelijk uit Chengdu en omgeving komen en worden in deze regio dan ook het lekkerst klaargemaakt.

Restaurants die deze gerechten aanbieden zijn bijvoorbeeld te vinden aan Jinli Old Street. Deze van oorsprong Tibetaanse wijk is  nu voor het grootste deel in Chinese handen. De straat is een leuke plek om een kopje thee te bestellen in een authentiek theehuisje. Ook al is de straat ietwat toeristisch, het geeft een goed impressie van het leven in de stad: ontspannen én gezellig. Er zijn verschillende typisch Chinese activiteiten zoals suiker schilderen en schimmenspelen. Chengdu houdt niets voor je verborgen: de stad wil graag zijn cultuur met je delen.

Dat de bevolking van Chengdu niet alleen om economische voorspoed maar ook om zijn omgeving geeft is te zien aan het grote pandareservaat. In een nabijgelegen reservaat staat een van de laatste natuurlijke bamboebossen waar de panda’s in het wild leven. Het panda park is de succesvolste broedplek voor de dieren in de wereld en is zeker een bezoekje waard.

Ook de boeddha van Leshan is mooi om te bezichtigen. Als je door Chengdu richting Tibet reist is de grootste boeddha ter wereld zeker een aanrader. Het enorme beeld is uitgehakt in de heilige berg genaamd Emeishan. Deze 3000 meter hoge berg herbergt vele kloosters die te voet bereikbaar zijn door de mooie bergpaden.

Klimaat

De winters in Chengdu zijn redelijk zacht en de temperatuur komt dan ook niet onder de 2⁰C.
’s. Zomers wordt het maximaal 30⁰C, maar is er ook veel kans op regen. Ook schijnt de zon niet erg veel in de stad en dat zorgt ervoor dat het vaak grauw weer is.

Aanbevolen artikelen

Excursie Chengdu

Excursie Chengdu

Visum Aanvragen

Visum aanvragen

Klimaat In China

Klimaat in China

Beijing

Chengdu met Riksja Travel

Back To Top