skip to Main Content

Beijing Zoo & Aquarium

Gelegen in het Xicheng district, is de Beijing Zoo een van de grootste dierentuinen in China. Een grote collectie aan dieren is hier te bewonderen. Een echte attractie binnen het park zijn natuurlijk de pandaberen. Deze zorgen voor een grote stroom aan bezoekers ieder jaar. Naast een indrukwekkende dierentuin bevindt er zich ook een groot aquarium midden in het park waar dolfijnen en zeeleeuwen spectaculaire shows geven.

Beijing Zoo

De dierentuin is verdeeld in 16 verschillende delen en is op deze manier overzichtelijk te bezoeken. De dierentuin is erg mooi aangelegd en wordt goed bijgehouden, in het hele park is het erg schoon en er zijn voldoende faciliteiten aanwezig.

De Beijing Zoo heeft naast een grote collectie aan dieren uit China ook een grote collectie aan dieren uit andere landen. Het totaal komt op ongeveer 450 verschillende soorten en een populatie van meer dan 5000 dieren. In de dierentuin zijn onder anderen ijsberen, kangoeroes, tijgers en wolven te zien. Ook de gorilla’s in hun prachtige verblijf, met een specialistische voedingskamer, en natuurlijk niet te vergeten de olifanten zijn dieren waar menig toerist gek op is.

De staat van de hokken is zeer wisselend zo hebben de grotere dieren vaak een mooi en modern hok, terwijl kleinere (minder populaire) dieren in een soms armoedig hok leven. Het is een dierentuin met veel tegenstrijdigheden waarbij het duidelijk is dat er aan sommige verblijven en aan de behoeften van sommige dieren minder aandacht wordt besteedt. Wel kun je bij bijna alle dieren heel dichtbij komen en zal je een aantal Aziatische dieren tegenkomen die je hier in Nederland niet snel zal vinden.

De grootste attractie van het park kom je meteen rechts van de ingang tegen: het Pandahuis. Hier verblijven pandaberen in een prachtige setting met voldoende ruimte om te kunnen leven. Het Pandahuis bestaat uit meerdere verblijven. Het oorspronkelijke huis werd in 1989 gebouwd, maar speciaal voor de Olympische Spelen in 2008 is er een Olympisch Panda Verblijf bijgebouwd. De verblijven hebben een binnen en buiten gedeelte, beide voor bezoekers te bezichtigen. Natuurlijk kijk je ernaar uit om de panda’s te gaan zien tijdens je bezoek aan de Beijing Zoo. Wees niet teleurgesteld als je ze slapend aantreft, dit overkomt de meeste bezoekers. Helaas zijn reuze pandaberen geen super actieve beesten en slapen ze ongeveer de helft van de dag. De andere helft zijn ze voornamelijk bamboe aan het eten. Om ze actief te houden wordt voedsel verstopt en is er veel speelgoed aanwezig in het verblijf. Met de panda’s in dit dierenpark wordt ook regelmatig gespeeld in het binnen- of het buitenverblijf. Als je veel geluk hebt zie je een jonge panda met een verzorger en een bal spelen. De dierentuin wordt zeer goed bezocht, met meer dan 6 miljoen bezoekers per jaar is het een druk bezochten plek. Het Pandahuis het drukste gedeelte van het park, een beetje dringen voor een blik of foto komt dus veel voor.

DSC_2945 Haai in Haaienbassin

Beijing Zoo en Aquarium (4) Eigeelkwal

 

Praktische informatie
De toegangsprijs van de Zoo, van april tot oktober bedraagt CNY 40, voor studenten, ouderen en kinderen is het CNY 25 en de openingstijden zijn dan 07:30-18:00.

Van november tot maart is de toegangsprijs hetzelfde en de openingstijden zijn dan 07:30-17:00

Deze kaartjes geven je toegang tot zowel het park als het Pandahuis.

De kaartjes voor het Aquarium zijn CNY 140 en voor studenten, ouderen en kinderen CNY 70. Kinderen onder de 1.2m zijn gratis.

De openingstijden zijn het hele jaar door van 09:00 tot 17:00.

Met de metro neem je lijn 4 Beijing Zoo station en neem je een westelijke uitgang (Exit A noordwest). Eenmaal buiten het station kan je richting de zuiderpoort gaan voor de ingang.

Ga je met kinderen? Het is erg druk in het park, ook op rustige dagen, doe je kinderen daarom een polsbandje om met je telefoonnummer. Het personeel spreekt gebrekkig Engels, op deze manier kan er contact opgenomen worden!

Beijing Zoo

Beijing Zoo en Aquarium (3)Meer in Beijing Zoo

Aquarium

Midden in het park is het Beijing Aquarium gevestigd. Het aquarium werd in 1999 geopend en is het grootste aquarium van de wereld gelegen op land. Er zijn zeven verschillende thema’s aangelegd die je systematisch achter elkaar ziet in het aquarium.

Je begint met het donkere en natte Regenwoud Wonder thema waar je direct in loopt na de ingang, hier zie je kleurrijke kleine visjes, maar ook grote piranha’s.

Hierna kom je in een grotere en lichte wat theaterachtige hal. Als je in de hal meteen naar rechts loopt vind je het Zeebodem thema. Een kleurrijk, kinderlijker opgezet thema met veel koraalaquariums en bijbehorende vissen. Ook vind je hier een bassin waar nog wel eens een zeemeermin in wil zwemmen of waar de dieren door een duiker gevoed worden. Terug in de hal staat links een groot haaienbassin, met onder andere Hammerhaaien. Aan het einde van het bassin vind je een gekromde wand, een mooie plek voor een selfie-liefhebber! Mocht je trouwens het idee hebben dat een klein kind oorverdovend aan het krijsen is in de hal? Dit geluid wordt door de schattige, witte Beluga’s gemaakt in het bassin naast de haaien. Ze zijn erg actief en speels, veel toeristen willen dan ook graag met ze op de foto.

Midden in de hal kun je verschillende kanten op. Aan de ene kant, een beetje verstopt zit een groot bassin met nog grotere, bijna oerachtige vissen. Aan de andere kant vind je het foodcourt dat zeker voor kinderen hele leuke onderwatersnacks verzorgt. Verder vindt je hier een speelhal en verschillende souvenirkraampjes.

Als laatste zijn er verblijven met verschillende soorten dolfijnen te zien, deze treden ook op in  shows. Mocht je over uitstekend zicht beschikken en je goed kijkt, maar dan ook echt heel goed, kun je achter de dolfijnverblijven af en toe een zwarte orka-vin zien zwemmen. De shows vinden plaats in een gigantisch theater met een capaciteit voor 3.000 bezoekers. Bij de ingang kun je het showprogramma van die dag zien. Houd er wel rekening mee dat het druk is, gigantisch druk. Wil je een zitplaats hebben bij een van de shows dan zal je op een rustige dag toch echt een uurtje voor de show al een plekje moeten gaan zoeken.

Tickets voor het aquarium dienen apart gekocht te worden bij een verkooppunt 100m voor het  aquarium. Het aquarium is redelijk rolstoelvriendelijk, maar zeker het Regenwoud Wonder thema kan een uitdaging zijn met de drukte en de heuvels op, we raden het niet af maar het is wel iets om even over na te denken.

Beijing Zoo en Aquarium (1)

Back To Top