skip to Main Content

Beijing | Peking

Beijing, een stad met status. Als hoofdstad van China en met miljoenen inwoners maakt het indruk op buitenstaanders. Denk aan de historische gebouwen, en aan de andere kant de moderne gebouwen die zijn ontstaan door de snelle economische groei van deze stad. Beijing heeft zoveel te bieden dat je er boeken vol van kan schrijven. De verboden stad is een van de trekpleisters, want wie wil zich nu niet in het rijk van de keizers bevinden.

Algemeen

Beijing betekent letterlijk ‘’noordelijke hoofdstad ’’. Als de stad geen hoofdstad zou zijn zou hij Peking heten, hierdoor ontstaat de verwarring tussen de naam van de stad. Een feit blijft is dat met allebei de namen dezelfde stad wordt bedoeld. Ook de naam Yanjing kan op de hoofdstad duiden.

Beijing geldt als het hart van China op gebied van politiek, economie en cultuur. Dicht gelegen aan de noordoostkust van China neemt deze stad een belangrijke handelspost in. Na Shanghai is Beijing met een inwoneraantal van 19 miljoen de grootste stad in China.

Eenmaal in Beijing zal je merken dat de 19 miljoen inwoners niet de enige zijn die in de stad verblijven. Jaarlijks zijn er in de Chinese hoofdstad ongeveer vier en een half miljoen toeristen te vinden. Overal waar je kijkt zie je zowel burgers als toeristen lopen. Doordat de stad veel historische bezienswaardigheden heeft is hij populair onder bezoekers aan China. Anders dan de moderne Chinese metropolen die de afgelopen 30 jaar een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt, leeft Beijing rondom zijn monumenten, paleizen en tempels. Beijing is van oudsher altijd dé stad geweest waar de keizers verbleven. Dit gegeven heeft er voor gezorgd dat er veel Chinese bouwwerken in oude stijl en onaangetaste cultuur te vinden is.

Beiijng (Peking)

De stad betaalt een prijs voor het enorme inwoneraantal en de toeristensector. Beijing is een erg vervuilde stad waar veel smogvorming optreedt. Vooral bij bepaalde weersomstandigheden kan er zo veel smog ontstaan dat het zicht nog maar wazig is. De Chinese overheid doet er echter veel aan om de luchtkwaliteit van de stad te verbeteren. Net als in andere Chinese steden zijn er in Beijing veel wolkenkrabbers te vinden, maar alleen in Beijing worden ze afgewisseld door de mooiste bouwwerken in heel China. De verboden stad, het zomerpaleis, en de poort van de hemelse vrede, stuk voor stuk gebouwen met een grote historische betekenis.

Klimaat

Het klimaat van Beijing wordt omschreven als een landklimaat. De droge winters kunnen koud zijn. Zo is het in deze periode meestal tussen de -10 en 0 ⁰C. Beijing ligt net als veel grote steden in China aan de oostkust. Dit brengt een risico van orkanen met zich mee. Van augustus tot en met oktober zijn orkanen niet uitzonderlijk. Buiten dit seizoen is er relatief weinig kans op regen en veel kans op zon.

Reisgids

Cultuur

Beijing heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1100 voor Christus. Aan bezienswaardigheden en culturele of historische uitstapjes is dan ook geen gebrek in Beijing. De Verboden Stad bijvoorbeeld is een eeuwenoud paleis waar ongelooflijk veel te zien is. Het paleis heeft een indrukwekkende toegangspoort van 37 meter hoog en wijst meteen al op een bouwwerk van een groots land. Na het passeren van de poort loop je een plein op waarvandaan je alle delen van het oorspronkelijk keizerlijke paleis kan bekijken. Ook zijn er tempels in overvloed die allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo staan in Beijing onder andere de tempel van de hemel en die van de aarde. Even buiten de stad is ook de bekende Chinese muur te vinden. Kortom een reis naar Beijing zal niet vervelen.
Net als in de rest van China wordt er ook in Beijing veel thee gedronken. Qua eten zijn de inwoners gek op hun eigen gerecht: pekingeend. Ondanks de traditionele gewoontes zijn fastfoodketens en winkelcentra ook niet uitzonderlijk in het hart van China.
Ook al verkeert Beijing in economische groei , het lijkt toch of de bevolking, door de historische bouwwerken, tot rust wordt gebracht. In Beijing wordt er meer aandacht besteedt aan sociale contacten dan in andere steden in China. Dit geeft aan dat de inwoners van deze grote stad tijd voor elkaar en voor jou nemen.

Beijing blijkt een stad waar sport ook diepgeworteld zit in de cultuur. Met de olympische spelen in 2008 als hoogtepunt. Er zijn meer dan 7 miljoen fietsen in Beijing en die rijden ook! De fietsers beïnvloeden het straatbeeld op een positieve manier en laten zien dat Beijing een stad is die leeft. Doordat de stad zo veel fietsers heeft, zijn er genoeg mogelijkheden om leuke georganiseerde fietstochten door de stad te ondernemen. Deze fietsen kan je namelijk al voor een paar yuan per dag huren bij verschillende kiosken.

De Verboden Stad

De Verboden Stad is een enorm eeuwenoud paleis waar veel te beleven valt. De meeste toeristen die de stad bezoeken hebben zeker meerdere uren nodig om alles te zien. De ingang van de stad begint bij de Meridiaan poort. Deze poort bereikt een hoogte van 37 meter en is hierdoor een zeer indrukwekkend begin.  Na het passeren van de poort kom je op een plein met prachtige versieringen. Op het plein kan je meerdere kanten op en zo je route uitstippelen in de Verboden Stad.

Aanbevolen artikelen over Beijing

Riksja Travel samenwerking met Vakantie naar China afbeelding 5

Riksja Travel Beijing

Beijing stad tour

Beijing Stad Tour Excursie

Eten in Beijing

Eten in Beijing

De Chinese muur

Grote muur

Parken in Beijing

Parken in beijing

Ming tombes

Ming tombes

Back To Top